НОВИНИ

Кирчо Киров: Действията на Ердоган доведоха до това решение

Бившият шеф на разузнаването генерал Кирчо Киров коментира рисковете, които носи за България и Европа една разклатена Турция.

bnt avatar logo
от БНТ
15:08, 16.07.2016
Чете се за: 01:32 мин.
По света

Кирчо Киров - бивш шеф на НРС
Мисля, че динамиката на последните дни действително показва възможните рискове за Европа и особено на фона на решенията, които бяха приети във Варшава от Върховния орган на НАТО. От тази гледна точка ние сме по някакъв начин в окото на бурята, по простата причина, че ние сме държава, която освен, че е член на НАТО, се намира и в региона на Черно море, близо до Близкия Изток, а отгоре на всичко - Турция като наш непосредствен съсед е в ситуация да е сериозно дестабилизирана.

Що се отнася до атентата в Ница той показва, че продължава да има сериозна опасност за обединяваща се или желаеща да се обедини Европа, в нейното сърце. Ударите са достатъчно болезнени, за да можем ние да си направим сериозни изводи за нашето бъдеще и особено за структурите за сигурност в нашата страна.

Нещо предвещаваше ли, че това ще се случи в Турция?

Хората, които познават обстановката в Турция и познават процесите, в значителна степен познаха и предвидиха развитието в посока на извършване на един военен преврат или опит, аз бих го нарекъл метеж, защото един неуспял преврат не заслужава друга квалификация. Но развитието на Турция в последните години и действията на президента Ердоган водеха към едно такова решение и ми се струва, че никой не бива да е изненадан от това, което се случва в Турция.

Обстоятелството, че през последните години под ръководството на Ердоган беше минимализирана ролята на армията в обществено-политическия живот, че в Националния съвет за сигурност, мисля че така се казваше този орган, присъствието на военните, което беше дълги години беше доминиращо, беше променено в полза на политически фактори, че в Конституцията на Турция беше премахнат специалния член, който гарантираше ролята на армията като пазител на светската държава, на светското начало в турската държава. Войната, която президентът Ердоган води с част от своя народ, с кюрдите и ПКК в Югоизточна Турция, войната, в която участва Турция в Близкия Изток - всички тези неща водеха до извода, че подобно развитие на обстановката в Турция е твърде възможно.

Дали затоплянето на отношенията с Русия са подразнили по някакъв начин военните?

Засега е рано да се мисли, защото още не е ясно кой стои зад преврата и е рано да се мисли дали една такава сериозна промяна във външната политика на Турция - възстановяването на отношенията с Русия, би могла да изиграе ролята на катализатор в посока опит за военен преврат, но не бива да се изключва и такава хипотеза. Не бива да се изключва, че Турция е твръде разнолика държава и твърде сериозен фактор в региона и от нейното състояние са заинтересовани сериозни световни сили, така че не бих изключил и такава хипотеза. Все пак - докато не стане ясно кой реално стои зад подготовката и идеята на този опит за преврат не можем да направим по-задълбочен анализ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Божилов: Никой експерт не е предположил, че ще има подобно събитие
Йордан Божилов: Никой експерт не е предположил, че ще има подобно събитие
Денонощни телефони за българите в Турция
Денонощни телефони за българите в Турция