НОВИНИ

​Патриарх Кирил ръководи богослужение в православния храм в Хавана

Руският патриарх Кирил днес оглави Божествената литургия в православния храм на Казанската икона на Божията Майка в Хавана. На богослужението присъства кубинският лидер Раул Кастро и католически кардинали. Специално за тях бяха разположени столове близо до олтара.

bnt avatar logo
от БТА
20:47, 14.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
По света
​патриарх кирил ръководи богослужение православния храм хавана

Според православната традиция, енориашите стоят прави по време на църковната служба. Сред присъстващите в храма около 200 души днес имаше и кубинци. Онези, които не успяха да влязат вътре, приветстваха патриарх Кирил пред храма.

Храмът на Казанската икона на Божията Майка е най-големият православен храм в Куба. Построен е в Хавана по инициатива на бившия кубински лидер Фидел Кастро и е осветен през октомври 2008 година от сегашният ръководител на Руската православна църква, когато още е бил митрополит и председател на Отдела за външните църковни връзки. В кубинската столица има и малка гръцка православна църква на името на Свети Свети Константин и Елена.

В Хавана живеят 15 000 руснаци. Патриарх Кирил е в Куба по покана на кубинския ръководител Раул Кастро. На 12 февруари на летището на кубинската столица се състоя историческа среща между ръководителя на Руската православна църква и папа Франциск. На нея беше подписана съвместна декларация, обхващаща основни въпроси на световната политика и проблеми на християнските ценности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов разговарял по телефона с Ангела Меркел
Бойко Борисов разговарял по телефона с Ангела Меркел
Обама разговарял с Путин по телефона за кризата в Сирия
Обама разговарял с Путин по телефона за кризата в Сирия