Над 2,5 млн. лв. за закупуване на нова апаратура за хемодиализа в държавните болници е заделило здравното министерство. Това съобщи министър Кирил Ананиев. Той обясни, че в отделението по хемодиализа във видинската болница тече серизона проверка. Там са изпратени екипи на ИАМО, РЗИ и РЗОК.

Първите резултати се очакват до няколко дни.

БНТ: Появиха се информации - пациенти твърдят, че още от август месец са подавали сигнали за нередности при диализата във Видин, как ще коментирате това?

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: До петък хемодиализата си е работила съвсем нормално. Даже хората, които препратихме от Видин в Монтана, попаднали в частния център. Ръководството на частния център са казали, че тези хора наистина са били гледани както трябва. И са били лекувани както трябва. Казвам ви много неща се написаха и казаха. Нека да получим цялата информация. Аз ще съм човекът, който ще я споделя с вас.

До кога да очакваме това да се случи?

Няколко дни все пак трябва.

180-те хиляди кога ще стигнат в болницата? Кога ще започне ремонт и обновяване на отделението?

Парите ни бяха дадени в края на септември. В момента ние сме направили разпределение. Искам да ви кажа, че основният приоритет при разпределението на парите, които ни бяха дадени от правителството е за провеждане на политиката в хемодиализата. Това е закупуване на хемодиализни уреди, за водоизчистващата система, за легла, столове. Основен приоритет, защото знаем,че хемодиализата не е на добро равнище в държавните болници.
​Отделението по хемодиализа във Видин спира работа за ремонт

​Отделението по хемодиализа във Видин спира работа за ремонт

Отделението по хемодиализа във видинската болница спира работа от днес, заради ремонт. Центърът работи на авариен режим от понеделник, заради повреда...

Пациент на Центъра по хемодиализа във Видин почина, МЗ разпореди спешна проверка

Пациент на Центъра по хемодиализа във Видин почина, МЗ разпореди спешна проверка

Незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин разпореди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като тази сутрин един от пациентите...

В тази връзка в други болници имате ли сигнали и проблеми?

Имаме сигнали и сме предложили увеличение на парите за тези болници, за да си закупят тези неща за които ви казах.

Колко пари общо са заделени за тази цел?

Ние сме заделяли и за други неща, но над 2.5 милиона лева са за хемодиализа.

За тази година?

За тази година.