НОВИНИ

Кирил Ананиев е новият здравен министър

Депутатите избраха Кирил Ананиев за здравен министър. "За" гласуваха 121 депутати, 85 се обявиха "против". Досега той беше заместник министър на финансите. Бил е също също служебен министър на финансите в правителството на Огнян Герджиков. Ананиев от години е в управата на Здравната каса.

bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 10.11.2017
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

От БСП и ДПС заявиха, че честата смяна на министри на здравеопазването показва кадрова немощ и също така, че смяната е резултат от сблъсък на лобита в системата.

От ДПС посочиха, че Ананиев отговаря на техните критерии, че финансист трябва да поеме здравното министерство, въпреки това казаха, че ще гласуват против неговата кандидатура. Дадоха знак, че са готови да подадат ръка на управляващите и да участват в диалог какви промени трябва да бъдат направени в системата на здравеопазването.

Кандидатурата на новия министър в парламента преди часове бе представена от вицепремиера Томислав Дончев с кратка биографична справка. Според него Ананиев е добре познат на централната и местна власт с неговата компетентност и опит в управлението на публичните финанси.


Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 година в София. Започва работа в Министерство на финансите през 1980 година, след като завършва специалност "Финанси и кредит" в УНСС. Специализирала в областта на финансирането на социално-културните разходи в същия университет, както и в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго, САЩ.

Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление "Държавни разходи" и зам.-министър на финансите през три последователни правителства в периода 1998 - 2009 година.

Бил е също и секретар по финансовата политика в администрацията на президента между 2009-2011 година, както и съветник към политическия кабинет на министър-председателя между 2013 - 2014 година.

От август 2014 до януари 2017 година е зам.-министър на финансите, а в служебното правителство от 27 януари 2017 година до 3 май 2017 е министър на финансите на Република България.

;

Представянето на кандидатурата не от Бойко Борисов даде повод на левицата да поиска премиера да дойде в пленарна зала. Това обаче не се случи.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Нарушава Конституция, руши институции и е страхлив. винаги когато стане напечено този човек се крие. Г-н Борисов, защо посочихте д-р Петров за министър, след като от март 2017-а знаете за проверката на Сметната палата и за проверката на прокуратурата.
Цветан Цветанов - ГЕРБ: Да наричате мин.-председателя Борисов страхливец смятам, че е доста смехотворно, защото вие самата не можете да вземете никога ясното управленско решение, за да дисциплинирате вашата парламентарна група, за да няма депутати, които обиждат българските граждани... ПП ГЕРБ и мин.-председателят на България са хората, които са смели и ще продължат със същия устрем да управляват страната.
Нигяр Джафер - ДПС: Днес финансовото министерство ще вземе на ръчно управление МЗ за добро или за лошо. Нищо лично г-н Ананиев, няма да подкрепим вашата кандидатура, опровергайте скептиците, че нещо в системата може да се подобри, и то към по-добро.
Даниела Дариткова - ГЕРБ: Вярвам, че сме намерили подходящата фигура за министър, който ще стабилизира системата и ще следва програмата на това управление.
;

Кирил Ананиев заяви, че е бил изненадан, когато премиерът Бойко Борисов му е предложил да поеме поста здравен министър. Той каза, че има подготвен план за действие и какво трябва да се реформира в системата. Коментира обаче, че дебатът, който се случи в залата е допринесъл за задълбочаване на напрежението, което съществува в здравната система.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Моята цел е да намаля това напрежение, да създам баланс и спокойствие в тази система. Едни от първите мерки, които ще предприема след днешния избор е да създам един консултативен съвет към министъра на здравеопазването, в който да влязат честни, достойни, професионално доказали се български лекари и не само лекари - икономисти, специалисти, с които да водим дебат и да чертаем нещата, които трябва да се случат и които българските граждани го искат.

Предстои в здравното министерство досегашният здравен министър да предаде властта на новоизбрания министър Кирил Ананиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастен мъж от Кюстендил даде близо 5000 лева на телефонен измамник
Възрастен мъж от Кюстендил даде близо 5000 лева на телефонен измамник
Папата забрани продажбата на цигари във Ватикана
Папата забрани продажбата на цигари във Ватикана