НОВИНИ

Кирил Ананиев: Мотивите на президента за ветото са най-малкото несериозни

За здравният министър този протест е предизвикан от една огромна манипулация на хора с частни корпоративни интереси. Според Кирил Ананиев българските граждани се лекуват с най-съвременните лекарства. Министърът определи мотивите на президента Румен Радев да върне текстове от закона за бюджета, които ограничават въвеждането на нови лекарства, като несериозни. Кирил Ананиев препоръча хората, които са писали мотивите да се запознаят по-добре с темата.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:12, 09.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Българите се лекуват с най-модерните в света медикаменти и списъкът им в касата е в широта гама,твърди здравния министър.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването - В момента се извършва една огромна манипулация от малък брой хора, които изпълняват определени частни корпоративни интереси. Манипулирайки с и използвайки една много чувствителна тема - здравето на българина.

Според министъра голяма част от новите медикаменти, които трябваше да се осигуряват догодина, не фигурират в българските фармакотерапевтични ръководства, а няма как да се финансират, след като не са включени в терапевтичните алгоритми.

Министърът се обърна и към президента по повод ветото му.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Неговият мотив, че ако ги няма тези нови молекули, няма да бъдат гарантирани конституционните права на българските граждани и няма да бъдат равнопоставени всички граждани пред закона и пред възможността да се лекуват, според мен са най-малкото несериозни.

Министърът препотвърди ангажимента си от преди седмица, че ако новите лекарства се реимбурсират поне от 9 държави, България ще бъде десетата. Фармаиндустрията излезе със справка, от която се вижда, че 20 от 22 медикамента се осигуряват в над 10 държави.

БНТ: Това не обезсмисля ли въобще мораториума?

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Това, което съм казал, ще го изпълня.

Екипът на министъра също прави нужните справки, но според него другите държавите не бързат с въвеждането на нови лекарства, докато не се уверят в тяхната ефективност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Храните, които ни предпазват от деменция
Храните, които ни предпазват от деменция
Тежка катастрофа затвори пътя от ГКПП - Маказа за Кърджали
Тежка катастрофа затвори пътя от ГКПП - Маказа за Кърджали