НОВИНИ

Кирил Ананиев представи две предложения за здравноосигурителен модел

Застрахователите да влязат в здравеопазването, подобно на много здравни системи в Европа, стои в основата на предлаганата от здравния министър реформа. Кирил Ананиев днес представи два варианта на здравноосигурителния модел по време на кръгла маса в НДК. Първият предвижда пълна демонополизация на здравната каса, а при втория това ще стане постепенно. Въвежда се конкурентният принцип - освен Здравната каса, ще има частни застрахователи.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
15:43, 26.09.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Парите за здраве не се изразходват ефективно. Затова системата е редно да се промени, обяви министърът.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: На първо място - това е нов тип контрол. На второ място - това е конкуренция от страна на финансиращите органи - разбирайте НЗОК и здравните застрахователи.

Целта е да се премахнат нерегламентираните плащания и да се даде възможност за модернизация на българското здравеопазване.

Модел „А“

При модел „А" се предвижда запазване на задължителното здравно осигуряване с възможност за избор на застрахователен фонд. Запазва се доброволното застраховане. В случай на фалит на избрания чaстен фонд, пациентите ще бъдат обслужени от Здравната каса или Гаранционен фонд.

Стойчо Кацаров - председател на Център за защита правата в здравеопазването: Моделът, който предвижда изцяло премахване на монопола на НЗОК е добър модел. Смятам, че той е по-добрият модел от гледна точка на пациента, по-лесно може да се приложи, крие по-малко рискове и по-лесно може да се приложи от другия.
;

Модел „Б“

При модел Б се въвежда тристълбова система - задължителното 8-процентно осигуряване, задължително здравно застраховане и доброволно здравно застраховане.

д-р Мими Виткова - председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване: На практика става дума за увеличаване на здравноосигурителната вноска, това е истината.

Ще се договарят национални цени на медицинските дейности, лекарствата и изделията. Ако болниците или фирмите определят други, разликата остава за сметка на пациента или доброволната му застраховка, ако има такава.

Според пациентски организации, това крие много рискове - най-вече така се запазва възможността за нерегламентирано плащане.

д-р Станимир Хасърджиев - председател на Национална пациентска организация: Не може, когато ползваш публичен ресурс, когато си се съгласил и подписал под определена ценова листа, след това ти сам да променяш правилата на играта и така да изнудваш пациентите си.
;

Повече идеи, отколкото модели. Това беше коментарът на много от присъстващите по време на представянето.

Светла Несторова - председател на Асоциацията на българските застрахователи: Най-много ни притесни неяснотата, когато чуеш, че се създава мегаструктура, на която ти трябва да бъдеш дилър, това така предефинира ролята, че е стряскащо. От техническите принципи на двата модела за мен почти нищо не стана ясно.

Дебатът за новия здравноосигурителен модел тепърва започва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потушен е пожарът над благоевградското село Дренково ​
Потушен е пожарът над благоевградското село Дренково ​
Катастрофа на 127 км на АМ Тракия затрудни движението в посока София
Катастрофа на 127 км на АМ "Тракия" затрудни движението в посока София