В студиото на „Още от деня“ председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България заяви, че минималната работна заплата не трябва да се определя от правителството под натиска на синдикатите, а трябва да се изчислява по формула, която взима предвид много фактори. Според него тази формула ще доведе до това минималната работна заплата да е на 45% от средната, което би означавало, че тя ще расте постоянно.

Той оцени работата на индустрията в България като много добра, което показват последните данни на Националния статистически институт, според които ръстът на брутния вътрешен продукт на страната е към 4%.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: Коригираните данни на НСИ показват 4-процентов ръст на БВП, откъдето се вижда, че ръстът се дължи основно на индустрията, на индустриалното производство и на потреблението. Но за да расте потреблението, хората имат работа и доходи, могат да харчат. Факт е и ръстът на средната работна заплата, която за щастие не се определя от правителството, а от търсенето на работна ръка от предприемачите.

Според председателя на КРИБ е нормално в някои отрасли на индустрията да са против вдигането на минималната работна заплата, защото производителността на труда в тях е ниска. Той определи като неверни данните, че производителността на труда в България изпреварва тази на европейски държави като Германия.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: В последния момент синдикатите се отметнаха от уговорката, която имахме, да се въведе формула, според която да се взимат под внимание различни фактори и така да се определя минималната работна заплата. Но под натиск на синдикати социалният министър предлага промени, без да има логика, не е работещо.
Димитър Манолов: Всеки проблем в България опира до доходите

Димитър Манолов: Всеки проблем в България опира до доходите

В студиото на „Още от деня“ президентът на КТ „Подкрепа“ Дмиитър Манолов заяви, че не може минималната работна заплата да се определя спрямо сегашен м...

Той добави, че никъде в Европа няма прагове, защото са били въведени като извънредна мярка и защото няма подобна практика никъде в Европа. Според Кирил Домусчиев намесата на държавата в бизнеса е вредна. Той допълни, че е нужен закон, който задължава управлението на държавните предприятия да се избира с конкурс.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: Колкото по-малко държава в икономиката, толкова по-добре. Това е доказано навсякъде по света. Държавата трябва да помага, но не и да управлява определени сектори и да се бърка в работата им.

Във връзка с обвиненията на вицепремиера Валери Симеонов за състоянието на Българския морски флот, който Кирил Домусчиев е приватизирал, той заяви, че изпълнява всичките си задължения, но понякога е изправен пред безизходица.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: Български морски флот беше тежка сделка, купихме дружеството с немските си партньори в пика на тази индустрия. Няколко месеца след като влязохме в дружеството, фрактовият пазар се срина. Имаше противоречащи си изисквания - по договор трябваше да намаля средната възраст на корабите, но повечето от тях бяха на 40 години. Тези провитерочеия те вкарват в безизходица - да направиш нещо добро за компанията, но да не изпълниш изискване и да те глобят.

Той допълни, че компанията е била спасена и е била на ръба да влезе в черния списък, заради напредналата възраст на съдовете в нея. Според него е важно да се гледа какъв е тонажът на корабите в дружеството, а не броят им, защото преди е имало множество малки по тонаж кораби, които не са били рентабилни. Домусчиев заяви, че ще подведе вицепремиера под съдебна отговорност.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ: 90% от твърденията на Валери Симеонов са неверни. Ще го съдя, защото цяло лято слушам лъжи. Опитва да влияе на съда, което не е редно за политик от управлението. Смятам, че вицепремиерът има подбуди да ни атакува.

Кирил Домусчиев допълни, че е инвестирал стотици милиони в БМФ, заради което отхвърли твърденията, че се опитва нарочно да провали дружеството.

Кирил Домусчиев ще съди Валери Симеонов за клевета

Кирил Домусчиев ще съди Валери Симеонов за клевета

Собственикът на Български морски флот и председател на КРИБ Кирил Домусчиев обяви в профила си във Фейсбук, че ще заведе дело срещу Валери Симеонов....