НОВИНИ

Как кислородната винетка в Букурещ ще се отрази на таксиметровите шофьори у нас?

Букурещ ще се бори с мръсния въздух като въвежда от началото на тази година кислородна винетка. Тя ще бъде задължителна за автомобилите, които имат екокатегория Евро 3.

bnt avatar logo
от Даниела Димитрова
20:20, 07.01.2020
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Букурещ, където живеят над 4 милиона души, е шести в класацията на градовете с най-мръсен въздух в Европа. А по улиците на румънската столица се движат над милион и половина автомобили. От месец март тези, които са произведени между 2000 и 2005 година, ще трябва задължително да имат кислородна винетка, за да могат да останат и паркират в центъра на града. А по-старите коли ще се движат само в покрайнините на Букурещ. Кислородната винетка ще струва 1 евро за ден. Новата мярка обаче ще засегне и българските граждани. Таксиметровите превозвачи, които пътуват по линията Русе-Букурещ прогнозират увеличение на цената на курса.

В Букурещ вече се монтира системата за наблюдение и таксуване за „кислородна" винетка. Русенските таксиметрови шофьори, които често пътуват до румънската столица, също се вълнуват от новите правила. Прогнозират и поскъпване на курса. Колата на Георги Костадинов е със сертификат Евро 3 и ще трябва да плаща допълнителна дневна такса от 5 леи или 1 евро и 6 цента.

Георги Костадинов: Нали плащаме такса за Дунав мост, винетки си плащаме, сега и "кислородната" като сложат, не виждам как ще стане. Ще трябва да повишим цените. И по 1 500 леи глоби щяло да има, ако шофьор премине през центъра на Букурещ.

Автомобилът на Камен Василев е със сертификат Евро 4 и за него „кислородната" винетка ще влезе в сила от догодина. Казва, че дотогава няма да вдига цените за превоз до Букурещ. Той обаче се съмнява, че като се ограничи движението на старите автомобили, въздухът ще стане по-чист.

Камен Василев: Където съм ходил в цяла Европа, навсякъде е мръсен. Движението нека да го ограничат, но въздушните течения как ще ги ограничат?

Кислородната винетка ще може да се заплаща по интернет или със SMS. Тя ще важи от понеделник до петък от 7 до 22 часа. Изключение правят официалните празници и почивните дни.

Солена ще е глобата за шофьорите, които не спазват новите екоправила. Санкцията ще е между 300 и 400 евро. А приходите от кислородните винетки ще се използват за закупуване на модерни, екологични превозни средства за градския транспорт на Букурещ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Путин на изненадващо посещение в Дамаск
Владимир Путин на изненадващо посещение в Дамаск
Безводието и опасността от зарази в Перник отмениха фестивала Сурва
Безводието и опасността от зарази в Перник отмениха фестивала "Сурва"