НОВИНИ

Китай е за разширяване на сътрудничеството със страните от ЕС

Китай е за разширяване на сътрудничеството с Европейския съюз, за съвместно противопоставяне на засилващия се едностранчив подход и протекционизма. Това заяви днес премиерът на Китай Ли Къцян преди да отпътува за официално посещение в България и Германия, предаде Синхуа.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:20, 05.07.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
китай разширяване сътрудничеството страните

Китайският премиер ще участва в среща с лидерите на страните от Централна и Източна Европа в рамките на механизма за диалог "16+1" в София.

"Китай и ЕС, като две значими сили в света, трябва да разширяват сътрудничеството си и заедно да се противопоставят на предизвикателствата на фона на засилващия се унилатерализъм и протекционизъм", заяви в сряда вечерта Ли Къцян в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Китайският премиер заяви, че Китай твърдо подкрепя интеграцията на Европа и единния, стабилен и растящ Евросъюз", отбеляза Синхуа.
Форматът за диалог "16+1" за междурегионално сътрудничество между Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа бе изграден пред 2012 година и допринесе за динамично развитие на търговията и инвестициите, припомня Синхуа.

Агенцията, коментирайки започващата визита на Ли Къцян, посочва, че според китайските митници търговията на Китай със страните от Централна и Източна Европа през 2017 година е достигнала 67,98 милиарда долара, което е с 15,9 на сто повече в сравнение с предходната година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев: България е стабилно и може би най-сигурното място на Балканите
Радев: България е стабилно и може би най-сигурното място на Балканите
19 жертви на горещините в Канада
19 жертви на горещините в Канада