НОВИНИ

Как Китай говори на български

В Каспичан познават китайските традиции, знаят китайските обичаи и учат китайски език. В малкия български град живеят едни от най-големите почитатели на Радио Китай за чужбина. Феновете от Каспичан са обявени за едни от най-активните слушатели на китайското радио. С подобно признание е и фенклубът от Русе. Как радио-вълните намират най-късия път до България?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева Оператор: Вл.Богдански
13:05, 23.01.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света

В град с население около 22 милиона и с площ над 1800 квадратни километра, какъвто е Пекин, Радио "Китай за България" е като малък български оазис. Дух, който създават самите журналисти в редакцията. Представят ни се и с български имена.

- Моето име е Павел, - представя се един от тях. - Когато бях студент в Пекинския университет за чужди езици българската ми преподавателка ми даде това име.

„Радио Китай за чужбина" е създадено през 1941 година. В началото има предавания само на японски. Сега излъчва на 65 езика. Българският е един от тях.

- Българската редакция е основана през 1974 година, - разказва заместник-директорът на редакцията Дин Хао. - В момента в редакцията има около 14 колеги. Десет са китайци, трима са българи. Всеки ден имаме един час предавания на български език. Имаме новини и рубрики, засягащи икономика, култура, обществото, пощенска кутия, музика и др.

Вече 4 десетилетия радиото от Пекин изпраща до България радио-вълни с новини, музикални поздрави и интересни факти за Китай. Българските слушатели не са равнодушни. Те отговарят с емоционални писма и сувенири, които журналистите от китайското радио гордо показват.


;

- България все още е сравнително слабо позната в Китай и разбира се българите, които живеем тук не сме много, - казва Тодор Радев. Лично аз се опитвам винаги, когато имам повод, дори без повод да разказвам за България. Все повече китайци в момента пътуват в чужбина. Особено като туристи и лично аз имах удоволствието и възможността да препоръчам България на не малко хора. И смятам, че нашата функция тук не само като журналисти в най-голямата китайска медия "Радио Китай за чужбина" и единственото, което има емисия на български език в Китай, е и да популяризираме страната ни. Все пак това е мисия на всеки българин.

За българските слушатели посланията от Китай вече не идват само по радио-вълните. Редакцията има сайт и мобилно приложение.

- Сега ние имаме едно приложение, казва се Здраве от изтока. То е на Андроид. Много от българите харесват китайската традиционна медицина.

Излиза, че радиото отдавна не е само радио. Редакцията от Пекин издава дори книги и списания в България. Тематиката е "Китай". А това значи безкраен поток от разнообразна информация за най-многолюдната държава в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банков обир в Бургас
Банков обир в Бургас
ВМРО поведе шествие срещу насилието над жени
ВМРО поведе шествие срещу насилието над жени