Китай иска да засили сътрудничеството си с Централна и Източна Европа, където вече финансира редица проекти в рамките на стремежа си към по-голямо глобално влияние, съобщава Асошиейтед прес, цитирайки министър от китайското правителство.

Китайският министър на транспорта Ли Сяопън, който участва в среща в Белград с представители на 16 европейски страни, заяви, че подобряването на икономическите и други отношения се основава на "взаимни ползи" както за Китай, така и за тази част на Европа.

"Настоящата международна ситуация е доста сложна и несигурността нараства", посочи китайският представител. "Китай иска и се готви заедно с 16-те страни от региона да задълбочим нашето сътрудничество", добави той.

Китайският интерес към Централна и Източна Европа е свързан с плана "Нов път на коприната" за увеличаване на китайското влияние навън чрез инвестиции и тясно икономическо сътрудничество, отбелязва АП.

В Сърбия подкрепените от Китай проекти включват изграждането на скоростна жп линия между столицата Белград и столицата на Унгария Будапеща.

Сръбският президент Александър Вучич оцени ролята на Китай, като заяви, че тя е била "много полезна" за неговата бедна страна.

"Ние никога нямаше да можем да го направим сами, ако не беше този положителен натиск от Китай да изградим нещо, да свържем реките с мостове, да построим нови пътища", посочи Вучич.