Китай изстреля модул на мисия до обратната страна на Луната. Програмата е амбициозна, защото досега космически апарат не е кацал там.

Апаратът носи името на богинята на Луната в китайската митология "Чанъе" и е с номер 4. Той беше изстрелян от провинция Съчуан. Очаква се да кацне на осеяната с планини и кратери лунна повърхност около Нова година. Сондата ще проведе редица научни експерименти на лунна територия, която за разлика от видимата никога не е било изследвана. "Чанъе-4" ще определи минералния състав на повърхността и ще измери неутронната радиация например.

„Кървава луна“ и „Великото противостоене на Марс“ наблюдаваме тази вечер

„Кървава луна“ и „Великото противостоене на Марс“ наблюдаваме тази вечер

Тази вечер след 20 часа в небето ще може да се види най-дългото пълно лунно затъмнение и Великото противостоене на планетата Марс. Лунният диск ще се...

Сун Дзъджоу, главен конструктор на "Чанъе-4": "Има разлики между "Чанъе-3" и "Чанъе-4". Първата кацна на Луната след като измина парабола, втората ще кацне вертикално".

В разработката на програмата участват и учени от Холандия, Германия, Швеция и Саудитска Арабия. Китай планира да изпрати космонавти на естествения спътник на Земята до 2036 година.

© снимки: БТА