НОВИНИ

Китай налага нови мита върху американски стоки

Китай обяви, че налага нови мита върху продукти от Съединените щати. Това е ответна мярка за налозите, одобрени от американския президент Доналд Тръмп върху вноса на стомана и алуминий.

китай налага мита американски стоки
bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 02.04.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Новите мита за 128 американски стоки влизат в сила от днес, обяви китайското министерството на финансите. С 25 на сто се увеличава митото върху осем продукта, внасяни от САЩ, сред които свинско месо. За другите 120 стоки се налага ново 15-процентно мито. Сред тях са рециклиран алуминий, стоманени тръби, плодове и вино.

Мерките бяха обявени след предупрежденията, отправяни от китайските власти през последните седмици, при изострящия се търговски спор със САЩ. Пекин обяви, че целта е да се съхранят китайските интереси и да се компенсират загубите, предизвикани от новите американски мита.

В същото време Китай обяви, че ще предприеме и правни действия срещу САЩ пред Световната търговска организация във връзка с митата върху вноса на стомана и алуминий. Вашингтон от своя страна обвинява Пекин в нечестни търговски практики. Истинска търговска война между Китай и САЩ ще има „тежко въздействие върху глобалната икономика", каза в интервю за Би Би Си генералният директор на СТО Роберто Азеведо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган посети турски военни на границата със Сирия
Ердоган посети турски военни на границата със Сирия
Френските железници излизат в двудневна стачка
Френските железници излизат в двудневна стачка