Пекин ще намали митата за внос на повече от 850 продукта, между които замразено свинско месо, от следващия месец, съобщи финансовото министерство в понеделник, тъй като властите се борят със сериозен недостиг на месни продукти.

Китайското свинепроизводство е ударено от африканска чума по свинете, което доведе до избиването на повече от милион животни, според официалната статистика, и до удвояване на цената на свинското.

В съобщението се казва, че митата за замразено свинско месо ще спаднат от 12 на 8 процента от 1 януари.

Този ход изглежда не е свързан със засилващата се търговска война между Китай и САЩ, поради която Вашингтон и Пекин обменят налози върху стоки на стойност 100 милиарда долара. Доналд Тръмп обаче обяви списък със снижени мита върху много артикули, които китайските компании купуват от САЩ, като свинско и технологични стоки.

Анализатори заявиха, че този ход е индикация за желанието на Китай да покаже, че е готов за споразумение със САЩ за намаляване на някои налози и за постигане на по-широк пакт.

"Ходът към понижаване на вносните мита отразява желанието на правителството да потвърди позицията си към света по отношение на по-свободната търговия на фона на търговската война", заяви Гари Нг, икономист от Natixis. „Вътрешното понижаване на митата за внос е полезно за намаляване на разходите за бизнеса и потребителите.“

Държавния съвет заяви в изявление, че промените ще оптимизират "търговската структура и ще насърчат висококачественото развитие на икономиката".

Налозите ще бъдат намалени и за други храни като риба, сирене и ядки, фармацевтични продукти, части за производство на смартфони и редица химически продукти.

С намаляването на стадата от свине в Китай с около 40% властите обявиха план за възстановяване до 2021 г. на производството на свинско месо до нивата преди чумата.

Вносът на месо достигна рекордно високо ниво през ноември в Китай, като е със 151 процента по-голям спрямо година по-рано.

От 1 юли Китай също така ще намали допълнително митата за някои технологични продукти, се казва в изявление на уебсайта на финансовото министерство. Тези стоки включват принтери, части за аудио рекордери и пейсмейкъри.

Митата върху някои видове приемници на сателитна телевизия ще паднат от 10 на 5 процента, се посочва в изявлението на министерството.

Стоките от страни като Нова Зеландия, Перу, Коста Рика, Швейцария, Исландия, Австралия, Южна Корея и Пакистан, също ще бъдат облагани с още по-ниски налози при предоговаряне на търговски споразумения, се казва в съобщението.