НОВИНИ

Китай направи експеримент - 200 дни живот на друга планета

"Лунен замък 1" - така се нарича един от последните проекти на Пекинския университет по аеронавтика и астронавтика. В продължение на 200 дни участниците в инициативата ще живеят в специални помещения, които ще симулират космическа станция на друга планета. Следващият репортаж разказва за очакванията на доброволците.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
21:00, 09.07.2017
Чете се за: 00:50 мин.
Още

За група китайски студенти изпитанието, наречено "Лунен замък 1", вече тече зад тези стоманени стени. Двата бункера са разположени в предградие на Пекин. Целта на проекта с поетично име е да създаде среда, максимално близка до живота на друга планета. При това амбицията е цикълът да бъде затворен - тоест системата да се поддържа сама.

Луи Хонг, автор и ръководител на проекта "Лунен замък 1": Човешките същества са в центъра на системата. Това е много важна разлика между нашата система и тази на Земята. Проектът е така реализиран, че всичко се върти около нуждите на хората. Ние трябва да имаме възможност да създадем цикъл, които да осигурява достатъчно вода, кислород и храна.

За сега 200-дневната инициатива успява да задоволи нуждите на участниците на 97%. В цикъла на преработка е включено всичко - от растенията, отгледани в УВ-лаборатории, до урината на студентите. Извършва се 24-часов мониторинг на случващото се в мнимата космическа станция.

Луи Хуи, участничка в проекта: Най-трудното нещо... в края на деня, когато си приключил с всички задачи, когато седнеш, понякога е тежко. Когато сме четиримата заедно, говорим и се забавляваме, но понякога липсва семейството.

Задоволяването на физическите нужди на бъдещите космически обитатели е по-лесната част от проекта. "Лунен замък 1" ще изследва и психологическото състояние на участниците, това как ще им се отрази дългото обитание на едно и също място и какви последствия ще има. За целта студентите, освен че са минали през много строг подбор, имат и специлана ежедневна програма, която изпълняват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясни са победителите от конкурсите за рисунки с бактерии
Ясни са победителите от конкурсите за рисунки с бактерии
Ново примирие в Сирия
Ново примирие в Сирия