Китайското външно министрество извика днес американския посланик, за да изрази "силен протест" срещу ареста в Канада на финансовата директорка на "Хуауей текнолъджис" и заяви, че САЩ трябва да оттеглят заповедта за ареста ѝ, предаде Ройтерс.

© БТА

Мън Ванчжоу - главен финансов директор на компанията, беше арестувана в Канада на 1 декември. Очаква я екстрадиция в САЩ, които твърдят, че тя е прикрила връзките на компанията си с фирма, опитала се да продава техника на Иран в нарушение на санкциите. Мън е дъщеря на основателя на "Хуауей".

Китайският заместник-външен министър Ли Юйчън каза на посланика на САЩ Тери Бранстад, че страната му е отправила неприемливо искане към Канада да задържи Мън докато тя минавала през Ванкувър, съобщи китайското външно ведомство. "Действията на САЩ сериозно нарушават законните и справедливи права на китайска гражданка и в същността си са изключително противни", каза Ли на Бранстад.

Мнението му е сходно с това, което той изрази пред канадския посланик вчера. Китай настойчиво иска САЩ да обърнат внимание на сериозната и справедлива позиция на Китай и да оттеглят заповедта за арест на Мън, посочи Ли. "Китай ще отвърне по-нататък, в зависимост от действията на САЩ", добави той.

​Китай поиска от Канада да освободи задържаната финансова директорка на "Хуауей"

​Китай поиска от Канада да освободи задържаната финансова директорка на "Хуауей"

Китай предупреди Канада, че ще има сериозни последствия, ако тя не освободи незабавно финансовата директорка на "Хуауей" Мън Ванчжоу, която бе арестув...