НОВИНИ

​Китай настоя САЩ да оттеглят заповедта за арест на директорката на "Хуауей"

Китайското външно министрество извика днес американския посланик, за да изрази "силен протест" срещу ареста в Канада на финансовата директорка на "Хуауей текнолъджис" и заяви, че САЩ трябва да оттеглят заповедта за ареста ѝ, предаде Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
18:17, 09.12.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
​китай настоя сащ оттеглят заповедта арест директорката хуауей

Мън Ванчжоу - главен финансов директор на компанията, беше арестувана в Канада на 1 декември. Очаква я екстрадиция в САЩ, които твърдят, че тя е прикрила връзките на компанията си с фирма, опитала се да продава техника на Иран в нарушение на санкциите. Мън е дъщеря на основателя на "Хуауей".

Китайският заместник-външен министър Ли Юйчън каза на посланика на САЩ Тери Бранстад, че страната му е отправила неприемливо искане към Канада да задържи Мън докато тя минавала през Ванкувър, съобщи китайското външно ведомство. "Действията на САЩ сериозно нарушават законните и справедливи права на китайска гражданка и в същността си са изключително противни", каза Ли на Бранстад.

Мнението му е сходно с това, което той изрази пред канадския посланик вчера. Китай настойчиво иска САЩ да обърнат внимание на сериозната и справедлива позиция на Китай и да оттеглят заповедта за арест на Мън, посочи Ли. "Китай ще отвърне по-нататък, в зависимост от действията на САЩ", добави той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заев: Договорът за приятелство между Македония и България има само придобивки
Заев: Договорът за приятелство между Македония и България има само придобивки
След протестите във Франция: Очаква се спад в икономическия растеж
След протестите във Франция: Очаква се спад в икономическия растеж