НОВИНИ

Китай обеща ответни мерки на плановете на САЩ за нови вносни мита

Китай осъди като „напълно неприемливи“ плановете на САЩ за нови мита върху вноса на китайски стоки и обеща да отговори, защитавайки собствените си интереси, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
09:39, 11.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света
китай обеща ответни мерки плановете сащ вносни мита

Китайското министерство на търговията не даде подробности за евентуалните ответни стъпки, но по-рано Пекин заплаши с "всеобхватни мерки". Това разпали опасения, че отговорът на китайските власти могат да не се ограничи с контрамита на обявените от Вашингтон и да засегне дейността на американските компании в Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

„Напълно е неприемливо САЩ да публикуват списък с мита в ускорена прогресия. Официално протестираме. Поведението на САЩ вреди на Китай, вреди на света, както и на самите тях“, се посочва в изявление на министерството, цитирано от Ройтерс.

Пекин призовава международната общност да защити правилата на свободната търговия и многостранната търговска система.

Министерството посочва, че незабавно ще подаде жалба в Световната търговска организация (СТО) срещу "едностранните мерки на американската страна", се допълва в изявлението.

;

Бяха отправени предупреждения, че разрастващият се конфликт, разразил се заради оплакванията на САЩ от китайската политика в сферата на технологиите, може да навреди на световния икономически растеж, отбелязва „Асошиейтед прес“.

Вашингтон обвинява Пекин в кражба на технологии или че притиска компании да споделят технологиите си. Американската администрация се притеснява също така, че стимулираното от китайските власти развитие в роботиката и други сфери може да подкопае американското лидерство в промишлеността.

САЩ обявиха късно снощи планове да наложат мита от 10 процента върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара от септември. Според Вашингтон това е отговор на нежеланието на Пекин да промени политиката си и на китайското решение да отговори на американските наказателни мита за 34 млрд. долара, вдигайки собствените си вносни мита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкото правителство е решило да изгони двама руски дипломати
Гръцкото правителство е решило да изгони двама руски дипломати
60-то издание на Националните поетични празници „Яворови дни“ в Поморие
60-то издание на Националните поетични празници „Яворови дни“ в Поморие