Китайските власти обсъждат мерки за подкрепа на семейства, които имат второ дете. След години на ограничаване на раждаемостта новината звучи сензационно. Завоят в политиката се налага от влошените демографски показатели, които мога да забавят икономическия ръст в бъдеще.

Данните за раждаемостта в най-многобройната страна за 2016 сочат рекордните 18 млн. новородени, което обаче не е достатъчно за поддържане на стабилен икономически ръст в дългосрочен план. Очаква се, че комбинацията от повишената продължителност на живота и намаляването на активно работещото население ще се превърне във неизбежен социален проблем. В отговор на предизвикателството, Пекин ще търси начини за стимулиране на раждаемостта.

Всички семейства в Китай имат официално право да имат по две деца от края на 2015 г. Тогава бе отменена строгата демографска политика за ограничаване броя деца на някои семейства. Въпреки тази реформа, китайските власти отчитат, че основният проблем в момента са финансовите трудности, които съпътстват отглеждането на второ дете.

Политиката на контролираната раждаемост ограничаваше броя деца на някои семейства със серия от административни мерки и дори затвор. В резултат от културни предпочитания за отглеждане на момчета, в Китай в момента има около 40 млн. повече мъже отколкото жени. Китайските власти защитават мерките, с които са предотвратени над 400 млн. раждания, което според тях е допринесло за шеметния икономически ръст през трите десетилетия.