Търговската война между Китай и САЩ се задълбочава - и Пекин вдигна митата на американски стоки за милиарди долари. А няколко часа по-късно Вашингтон представи списък с артикули за около 300 млн. долара, за които се обмисля повишаване на тарифите.

Как реагираха пазарите и какви са опасенията за световната икономика - вижте в репортажа на Теодора Гатева

Броени дни след като САЩ повишиха митата от 10 на 25 на сто на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, Пекин отговори и обяви по-високи митнически такси за 5 200 американски артикула на стойност 60 милиарда долара. Повишението е от 5 на 25 процента и влиза в сила от първи юни.

Ван И, министър на външните работи на Китай: Опитът да се приложи изключителен натиск може да доведе само до законни контрамерки. Мерките, които Китай предприема, целят да опазят не само нашите интереси, но и да предпазят основите на световната търговска система.

Увеличението ще засегне редица производства, както и селското стопанство. Вносителите на чай, кафе, сокове, месни продукти трябва да се готвят за най-сериозния удар, предупредиха експерти. Вашингтон оправдава действията си с твърдения за нелоялни практики от страна на Китай, включително и държавно подпомагане на местни компании. Пекин обяснява, че не иска война, но е готов да отвръща на удари.

След като Китай обяви контрамярката борсовите индекси и на американската борса и на азиатския пазар, се сринаха. Инвеститорите се опасяват от тежки икономически последствия. Анализатори са категорични, че най-засегнати ще бъдат крайните потребители.

Джейкъб Паркър, вицепрезидент на Американо-китайския бизнес съвет: В резултат на това много от нашите компании губят бизнеса си, защото не са конкурентноспособни в сравнение с компаниите в Европа, Китай, Япония. А веднъж потънал този пазар много трудно ще се възстанови.

Поредният кръг преговори между китайската и американската страна за постигане на търговско споразумение приключи в края на миналата седмица без резултат, но с обещание за нов диалог.