НОВИНИ

Китай представи най-новите си изтребители

Китай показа за първи път своя изтребител Джей-20 от пето поколение по технологията Стелт. Дебютът му беше на Китайския авиосалон в южния град Чжухай. Изложението е най-голямото в страната и демонстрира амбициите на Пекин в гражданската авиокосмическа и отбранителна индустрии. Международни експерти определиха Джей-20 като голяма крачка напред в боеспособността на Китай и символ на нарастващата му военна мощ.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
14:49, 01.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Два Джей-20 прелетяха за малко повече от минута пред изненаданите погледи на многобройната публика след като представянето им беше обявено в последния момент. Китай за втори път демонстрира Стелт на авиосалона си след дебюта на експортно-ориентирания Джей-31 през 2014-а. Сега кратката и предпазлива демонстрация, без отваряне на люковете на оръжейните сектори и при ниска скорост, оставя много неизвестни.

Експерти сравняват Джей-20 най-вече с американския Еф-22 Раптор, но не могат да кажат много за способността му да избягва радарите. Отбелязва се и факта, че Китай обикновено не демонстрира образци, които не са постъпили на въоръжение и промяната на тактиката се тълкува като проява на увереност и гордост. Джей-20 бе забелязан за първи път през 2010, Китай модернизира армията си на фона на териториалните си претенции в оспорваните морета Южно-китайско и Източно-китайско.

Азиатският гигант не крие и амбициите си в гражданската авиация и разработва собствени пътнически самолети. Авиосалонът е и възможност за традиционни производители като Боинг и Еърбъс за навлизане на китайския пазар. През следващите 20 години страната ще се нуждае от 6 865 машини на стойност 930 милиарда долара, а още през 2024-та година ще бъде най-големият авиационен пазар в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата прекрати разследването за смъртта на съдия Цветан Ценов
Прокуратурата прекрати разследването за смъртта на съдия Цветан Ценов
Турция отговори остро на критиките по повод арестите на водещи журналисти
Турция отговори остро на критиките по повод арестите на водещи журналисти