Китай показа за първи път своя изтребител Джей-20 от пето поколение по технологията Стелт. Дебютът му беше на Китайския авиосалон в южния град Чжухай. Изложението е най-голямото в страната и демонстрира амбициите на Пекин в гражданската авиокосмическа и отбранителна индустрии. Международни експерти определиха Джей-20 като голяма крачка напред в боеспособността на Китай и символ на нарастващата му военна мощ.

Два Джей-20 прелетяха за малко повече от минута пред изненаданите погледи на многобройната публика след като представянето им беше обявено в последния момент. Китай за втори път демонстрира Стелт на авиосалона си след дебюта на експортно-ориентирания Джей-31 през 2014-а. Сега кратката и предпазлива демонстрация, без отваряне на люковете на оръжейните сектори и при ниска скорост, оставя много неизвестни.

Експерти сравняват Джей-20 най-вече с американския Еф-22 Раптор, но не могат да кажат много за способността му да избягва радарите. Отбелязва се и факта, че Китай обикновено не демонстрира образци, които не са постъпили на въоръжение и промяната на тактиката се тълкува като проява на увереност и гордост. Джей-20 бе забелязан за първи път през 2010, Китай модернизира армията си на фона на териториалните си претенции в оспорваните морета Южно-китайско и Източно-китайско.

Азиатският гигант не крие и амбициите си в гражданската авиация и разработва собствени пътнически самолети. Авиосалонът е и възможност за традиционни производители като Боинг и Еърбъс за навлизане на китайския пазар. През следващите 20 години страната ще се нуждае от 6 865 машини на стойност 930 милиарда долара, а още през 2024-та година ще бъде най-големият авиационен пазар в света.