Китай събра в Пекин световни лидери, за да представи постиженията на Новия път на коприната.

13 000 километра. Такова е разстоянието от Китай до Мадрид. Влаковете с китайски стоки го изминават за 16 дни. Преди 5 години било различно. Трябвали им 22 дни, за да стигнат до испанска територия.

Мадрид е последната спирка от Новия Път на коприната в Европа. Оттам стоките се разпределят към другите държави.

Към инициативата вече са се присъединили 120 страни.

© БГНЕС

На форума, който ще продължи до събота, Китай ще представи на гостите си постиженията от проекта. А той отдавна надхвърли измеренията на древния път. Освен по суша, въздух и вода, Новият Път на коприната се развива и дигитално. Има Полярен Път, както и Космически.

Чен Джонджу, дизайнер в Китайския център за космически науки и сътрудничество: Когато сателитът влезе в орибта, то тогава обслужването и точността на системата ще бъдат подобрени както за нашата държава, така и за всички страни от "Един пояс, един път".

Сред лидерите, които присъстват на форума, са руският президент и италианският премиер. Преди седмици Италия се присъедини към грандиозния проект и стана първата страна от Г-7, която участва в „Един пояс, един път“.

Швейцария ще я последва до няколко седмици.

Гърция и Китай подписаха меморандум за мегатранспортен проект

Гърция и Китай подписаха меморандум за мегатранспортен проект

Гърция и Китай подписаха споразумение за съвместно участие в китайски транспортен мегапроект. В рамките на следващите 5 години се предвижда сътрудниче...