НОВИНИ

Китай с интерес към инвестиции у нас

Една от най-влиятелните китайски компании проявява сериозен интерес към инвестиции в България. Това беше потвърдено на среща на нашата парламентарна делегация с ръководството на фирмата в Шанхай. От Китай предават специалните ни пратеници Надежда Василева и Лъчезар Ораков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
08:05, 01.07.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Шанхай. Най-големият търговско-икономически център в Китай. Впечатляващ с мащабите на сградите и успешните си компании. Една от най-мощните фирми в страната, занимаваща се с енергетика, нефт, природен газ и възобновяеми енергийни източници, иска да си купи резиденция в България. Има интерес и към телекомуникационна компания у нас, към изграждане на оптичен кабел през Черно море и към други проекти. Представители на компанията вече разговаряха и с премиера Борисов.

Чън Циуту - президент на Китайската енергийна компания: "Ако в България има подходящи проекти в областта на енергетиката, ние се интересуваме от тях. България е много перспективна страна и има много възможности за съвместен бизнес".

България е източната врата към Евросъюза за Китай, каза председателят на парламента.

Цецка Цачева - председател на НС: "В България има енергийни проекти, които биха представлявали интерес за тях, както в хидроенергията, така и по отношение на Мариците, разбира се изграждането на газовия хъб във Варна също би представлявал интерес за тях. Интерес за тях представляват концесиите на летище София и Пловдив".

Българската делегация се срещна и с председателя на местния парламент в Шанхай, където също посочи, че една от целите на официалното посещение е привличане на чуждестранни инвестиции у нас. Китайските политици отново отбелязаха, че страната ни има неизползвани ресурси в сферата на туризма.

Българските депутати видяха и възможностите на влака Маглев в Шанхай. Технологията е измислена в Германия въз основа на магнитната левитация.

Ли Сяоцин: "Това е технология, чрез която влакът се движи на магнитна възглавница на разстояние един сантиметър от основата и благодарение на ускорението, което получава от магнитната лента, се движи с много висока скорост".

Влаковете се движат без човешка намеса, всичко е автоматизирано. Може да достигне скорост до 500 км/час.

Шанхай. С население от 24 милиона и 600 километра линии на метрото. Традиция, модерни технологии и бизнес от двете страни на река Хуангпу. И мощни китайски компании, които са готови да помогнат за успех на местните пазари на български фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позицията на съдията по делото срещу атентатора от Ататюрк, арестуван у нас
Позицията на съдията по делото срещу атентатора от "Ататюрк", арестуван у нас
Словакия поема председателството на ЕС
Словакия поема председателството на ЕС