НОВИНИ

Китай инвестира над милиард евро у нас

Китай предоставя 2 млрд. евро на държавите от Централна и Източна Европа, членуващи във формата "16+1", като близо 75 % от тези средства са предвидени за България. Новините са от финансов форум в София.

Николай Минков
от Николай Минков
20:07, 05.07.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

През 2017 година Българската банка за развитие е сключила с Китайската банка кредитни споразумения за над 100 млн. евро, заяви министърът на икономиката по време на форума.

Емил Караниколов - министър на икономиката: ББР сключи с Китайската банка за развитие кредитно споразумение за подкрепа на съвместни инвестциони проекти на стойност 80 млн. евро. Бе сключено и споразумение за финансово сътрудничество за кредитна линия за 50 млн. евро с ЕКСИМ - Банката на Китай, за финансиране на българския бизнес.

Управителят на Китайската банка за развитие припомни, че близо 110 млрд. долара кредити са отпуснати по програмата "Един път - един пояс", по-известна като новият път на коприната. Той обаче предупреди за редица финансови рискове.

Хуайбан Ху - председател на УС на Китайската банка за развитие: Регионът на Централна и Източна Европа през 2018-а се справя много добре, икономиката бележи ръст, същевременно продължава да има нестабилност. Расте дългът, производителността не е голяма, пазарите са непредсказуеми.

Нови 2 мрд. евро ще предостави Китай на Централна и Източна Европа, част от които ще получи България.

Стоян Мавродиев - председател на УС на ББР: Това ще ни даде голяма гъвкавост, както да се правят проекти за пътна инфраструктура, ЖП-инфраструктура, земеделие, енергийна инфраструктура, информационни технологии, стартъпи, малки и средни предприятия и много други.

Утре в Министерския съвет ще бъде подписано официалното споразумение за сътрудничество между Китайската банка за развитие и Българската банка за развитие.

На церемонията ще присъстват премиерът Бойко Борисов и председателят на държавния съвет на Китай Ли Къцян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по отбрана прие проекта за закупуване на два патрулни кораба
Комисията по отбрана прие проекта за закупуване на два патрулни кораба
Освободиха от ареста бившия съдия Мария Иванова, обвинена в пране на пари
Освободиха от ареста бившия съдия Мария Иванова, обвинена в пране на пари