НОВИНИ

Китай ще продължи да развива лунната си програма

Китай ще продължи да развива националната програма за лунни изследвания, съобщи ТАСС, позовавайки се на главния конструктор академик У Вейжън. Следващият етап от нея е изстрелването на сондата "Чанъе-5", чиято основна задача ще бъде да вземе 2 кг грунт от повърхността на Луната и да ги върне на Земята.

bnt avatar logo
от БТА
15:54, 12.01.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още
китай продължи развива лунната програма

"Разработване планове за нови програми за изследване на Луната, включително и мисии в полярните райони на спътника" - каза У Вейжън. По негови думи китайски изследователи планират да построят научна станция в южната полярна област на Луната. Тази станция ще работи в автоматичен режим, като хората ще я посещават за кратки периоди.

Една от основните цели в китайската космическа програма е да бъде проектирана и разработена тежкотоварна ракета-носител, която да може да бъде използвана за пилотирани космически полети, включително до Марс и Луната.

"Да се изследва неизвестното, е в човешката природа. Луната за нас е загадъчен свят, отговорни сме за неговото изучаване и разбиране" - отбеляза У Вейжън.

Китайският космическият апарат "Чанъе-4" кацна на 3 януари на обратната страна на Луната и след няколко часа изпрати първите снимки. Основната задача на мисията, състояща се от спускаем модул и роувър, е да изследва минералния състав и структура на лунната повърхност, както и да направи нискочестотни радиоастрономически наблюдения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобалното затопляне ожесточава междувидовата борба при птиците
Глобалното затопляне ожесточава междувидовата борба при птиците
Пожар изпепели барака в село Войводиново
Пожар изпепели барака в село Войводиново