Пекин създава нова антикорупционна агенция. Тя получава правомощията да контролира огромен брой служители в държавния сектор.

Китайският парламент прие надзорен орган, който разполага с широки пълномощия и е под ръководството на управляващата комунистическа партия. Според Пекин страната има нужда от новата антикорупционна агенция, заради зачестилите скандали с подкупване на държавни служители.

Ли Цзянго, заместник-председател на Китайския парламент: "Налице е трудна и сложна ситуация и до този момент нашите надзорни органи не можеха да се справят в битката с корупцията. Те трябваше да осигурят чиста среда."

Чистата среда, според новото законодателство, ще стане факт, като се обединят партийната контролна антикорупционна комисия с друга, която осъществява контрол над държавните служители. Новата агенция ще бъде политически орган, независим от правителството, съдилищата и прокуратурата, което поражда опасения от политически злоупотреби.

© БТА

Този орган ще има правото да задържа заподозрени лица до шест месеца без санкция от съдия. Властите трябва в срок от 24 часа да информират семейството на заподозрения и неговата месторабота, освен в случаи, когато могат да бъдат унищожени улики и доказателства или ако на разследването може да бъде попречено, гласи текст от законопроекта.

Според експерти, създаването на Национален антикорупционен орган е част от законодателните промени и реорганизации, целящи увеличаване на властта на Комунистическата партия. Само преди дни бяха премахнати ограниченията за президентските мандати, което означава, че сегашният държавен глава Си Дзинпин може да заема поста до живот.