НОВИНИ

Китай въвежда наказателни мита на САЩ на стойност 50 млрд. долара

Китай ще наложи 25-процентни мита на 659 американски стоки на обща стойност 50 милиарда долара като ответна мярка на решението на САЩ да наложат подобни мита на китайски стоки на същата стойност, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА/Екип на „По света и у нас“
16:59, 16.06.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Митата върху американски стоки за 34 милиарда долара ще влязат в сила от 6 юли. Те обхващат селскостопански продукти, автомобили и морски продукти. Датата за влизането в сила на митата върху американските стоки за останалите 16 милиарда долара ще бъде обявена допълнително.

Сред тези стоки има суров петрол, природен газ, въглища и някои продукти от рафиниран петрол.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще разшири списъка с мита при отговор на Китай.

Акциите на производителя на самолети и авиационни части „Боинг“ паднаха с 1,3%, тъй като е един най-големите износители за Китай, съобщава Ройтерс. Акциите на „Катерпилар“, друг голям износител за Китай, спаднаха с 2%.


;

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че 25-процентовите мита върху китайски стоки на стойност 50 млрд. долара ще допринесат за защитата на американски „тайни“, предаде ДПА.

„Имаме велика интелектуална мощ в Силициевата долина, а Китай - и други - крадат тези тайни“, заяви Тръмп в интервю за програмата „Фокс и приятели“ по телевизия „Фокс“.

Част от митата включват чипове за компютърна и потребителска техника, които се произвеждат в САЩ, изнасят се за Китай, където се сглобяват и изнасят за САЩ, изтъкна Ройтерс, като добави, че Асоциацията на производителите на полупродникови технологии оцени мярката като „контрапродуктивна“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият премиер Ципрас оцени високо миграционната политика на Ангела Меркел
Гръцкият премиер Ципрас оцени високо миграционната политика на Ангела Меркел
В. „Билд“: 26 млрд. евро допълнително за германската армия до 2022 г.
В. „Билд“: 26 млрд. евро допълнително за германската армия до 2022 г.