НОВИНИ

Китай забрани продуктите с българска роза

Китай забрани вноса на продукти, които съдържат българска маслодайна роза. За това сигнализираха от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия у нас, както и производители и износители на такива стоки, участвали на търговски панаир в град Гуанджоу. Те се опасяват от големи загуби, след като достъпът до китайския пазар е ограничен.

Теодора Лапшова
от Теодора Лапшова БНТ2-София
19:01, 03.11.2017
16122
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Владимир Стоянов е земеделски производител. Отглежда българска маслодайна роза, произвежда сладко и ликьор от рози и козметични продукти и изнася продукцията си в Китай, но напоследък бизнесът му е в застой. Причината е, че от два месеца Министерството на храните в азиатската държава е съставило списък с разрешени за внос храни, в който българската маслодайна роза не присъства. Няма забрана за вноса ѝ, но тя не е и сред разрешените продукти.

Владимир Стоянов, производител и износител на розово масло: Заради това в момента не може регулярно да внасяме на китайския пазар.

- Плащате ли неустойки и ще имате ли загуби?

- Загубите ще са големи, да! Неустойките още не са тръгнали."

27 са българските фирми, които активно търгуват на китайския пазар. Оборотите им възлизат на близо 40 милиона щатски долара. Основният продукт в съдържанието на българските стоки за износ в Китай е роза дамасцена и загубите от липсата на достъп до пазара там се измерват в милиони.

Евгени Савчев, асоциация за международни отношения: Ние предполагаме, че някъде около 7 или 8 млн. долара биха могли за следваща година да бъдат като проблемни по отношение на тази търговия.

Според българските износители липсата на българската роза дамасцена в списъка с разрешени продукти за внос в Китай не е преднамерена и най-вероятно е в резултат на пропуск от страна на китайската администрация. Според търговците вкарването на българската маслодайна роза в списъка ще отнеме в най-добрия случай 2 месеца.

Владимир Стоянов, производител и износител на розово масло: Не, в момента не се изнася. На 20 ще съм пак в Китай, за да видя дали и по какъв начин можем да внасяме. Ние имаме договор с най-големия дистрибутор в Шанхай и там колегите също търсят варианти да решат проблема. Чакаме резултат, все още нямаме такъв.

За решаването на проблема от бизнеса разчитат и на Службата по търговско-икономически въпроси към Министерство на икономиката на България в гр. Шанхай, Китай. Търговската служба е информирала министъра на икономиката на Китайската народна република по време на панаира в Гуанджоу.

От Министерството на икономиката потвърдиха пред БНТ, че проверяват случая. Свързахме се и с генералния секретар на посолството на Китайска народна република в България Ян Цу, който се зае да провери защо българската маслодайна роза не присъства в списъка с разрешените храни за внос в Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Турските власти са се извинили за случая с бития българин на границата
​Турските власти са се извинили за случая с бития българин на границата
Хванаха близо 13 тона свинско и телешко месо с изтекъл срок на годност
Хванаха близо 13 тона свинско и телешко месо с изтекъл срок на годност