НОВИНИ

Китай започва разследване по случая с първите генномодифицирани бебета

Китайският учен, създал първите генномодифицирани бебета, даде подробности на конференция в Хонконг. Той се извини за изтичането на информация преди трудът му да бъде публикуван. Раждането на двете момичета предизвика вълна от отрицателни реакции в целия свят, а в Китай започва разследване по случая.

bnt avatar logo
от БНТ
20:47, 28.11.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Хъ Цзянкуей е завършил Станфорд, ръководи лаборатория за генома в Китай и стана световно известен с генномодифицираните близначки Лулу и Нана, за които се твърди, че са резистентни на СПИН. Те са се родили от променени ембриони преди да бъдат имплантирани в майката.

Осем двойки са се включили в експеримента на Хъ, една от тях се е отказала.

Хъ Цзянкуей, учен от институт в Шънчжън, Китай: Изискването беше бащата да е ХИВ позитивен, а майката ХИВ негативна. За всички имаше нормална ин витро процедура, рязане на яйцеклетки и инжектиране на протеина Си Ей Ес девет в тях.

Споменатият протеин е ензим, който може да срязва ДНК на две зони.

Джордж Дейли, декан на медицинския факултет в Харвард: Основно това са молекулярни ножици. Можем да режем ДНК и да правим промени. Не е ясно, обаче колко прецизно е това рязане, притеснението е да не се деактивират гени, които са важни или дори така да се променят, че да са предразположени към рак например.

Здравето на новородените бебета ще се следи 18 години, а след това - с тяхно съгласие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промените в климата у нас ще доведат до суши и обилни дъждове
Промените в климата у нас ще доведат до суши и обилни дъждове
Ще проучват втори потънал кораб край Созопол - Родина
Ще проучват втори потънал кораб край Созопол - "Родина"