НОВИНИ

Китайска купа за тамян беше продадена за 4,3 милиона евро

Бронзова купа, която била използвана от собствениците си за съхранение на топки за тенис, беше продадена на търг за 4,9 милиона долара (4,37 млн.евро), съобщава Си Ен Ен. Повече от 30 души са наддавали за нея на търг на антични предмети в Хонгконг.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:12, 23.06.2019
Чете се за: 00:31 мин.
Още
китайска купа тамян беше продадена милиона евро

Експерти от швейцарската аукционна къща „Колър Окшънс“ оценявали предмети в частен дом, когато забелязали частично позлатената бронзова купа за горене на тамян, която имала глави на феникси за дръжки. Оказало се, че тя е от 17 век.

Собствениците, които я предлагали неколкократно за продан в различни европейски държави, не можели да събудят интереса на дилърите, които смятали, че тя няма стойност.

Въпреки това собствениците си я харесвали и държали различни предмети в нея, включително топки за тенис.

След като била придобита от „Колър Окшънс“, купата за горене на тамян предизвикала истинска сензация на изложбата за антични предмети в Хонконг. В резултат на търга за нея наддавали над 30 души, желаещи да се сдобият с нея. Първоначалната цена на купата била 39 487 евро, като купувачът е платил за нея 4 373 970 евро.

Според експертите в „Колър Окшънс“ купата е била изработена за китайското императорско семейство, на което се дължи и инкрустацията от феникси

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След Игра на тронове – нов вид туризъм в Хърватия
След "Игра на тронове" – нов вид туризъм в Хърватия
Рискът от инсулт се увеличава при работа над 10 часа дневно
Рискът от инсулт се увеличава при работа над 10 часа дневно