НОВИНИ

Китайски алпинисти и шерпи са открили инсулина на Боян Петров около Лагер 3

Десет дни, след като изчезна, спасители продължават да издирват българския алпинист Боян Петров. Днес двама китайски алпинисти и двама шерпи са претърсили района около Лагер 3 под връх Шиша Пангма, където са открили инсулина на българина.

Александър Марков
от Александър Марков
16:55, 13.05.2018 (извънредно)
24407
Чете се за: 01:45 мин.
По света

Хеликоптерите, базирани в непалската столица Катманду, не са излетели, тъй като не е имало нужда.

Тази сутрин жената на Боян Петров Радослава Ненова съобщи, че вчера е взела решение днес върхът да не се изкачва, тъй като, според нея, от Лагер 3 нагоре Петров няма да бъде открит жив.

Ненова заявява, че оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важно и тя не вижда смисъл да бъдат застрашени и други животи.

Групата от алпинисти и шерпи днес е претърсила целия маршрут от Лагер 3 до 15 метра преди връх Шиша Пангма, съобщи Кирил Петков, който е на място и е член на екипа, координиращ спасителната акция за Боян Петров.

Кирил Петков, член на спасителната мисия: Днес групата, която, между другото, са професионалисти и техният командир е може би един от най-добрите, напреднаха заедно с двамата шерпи от Непал и стигнаха почти до самия връх, буквално на между 10 и 15 м от самия връх. И, за съжаление, единственото нещо, което се е намерило, е от вчера фланелката и инсулиновата кутия. Той е казал "кутия" техният командир с инсулиновите инжекции.

БНТ: Това е близо до върха?

Кирил Петков: Не, на самия Кемп 3.

На връщане спасителите ще претърсят маршрута отново.

Кирил Петков, член на спасителната мисия: Ще огледа внимателно в по-ниските части на върха за случайно да види дали пък е паднал някъде, там има всякакви неравности, всякакви потенциални рискове, които може да са се случили. На по-ниските части на планината температурата е по-висока и би позволило малко по-дълго оцеляване.

След почивката, която спасителите ще вземат тази нощ, утре сутринта все пак ще качат върха, обясни Йогеш Сапкота - главният изп. директор на непалската компания "Симрик Еър", която осигури хеликоптерите за облитане на района.

Йогеш Сапкота, главен изпълнителен директор на "Симрик Еър": От Лагер 3 до върха ще им отнеме максимум 10 часа, ако времето е добро. Екипите в Катманду и горе в планината работим усилено. Мисля, че в крайна сметка ще имаме резултат. Проблемът е, че вали сняг, снежната покривка се увеличи с 20 см днес, така че в тези метеорологични условия екипът може и да не намери никакви следи. От Лагер 3 до върха ще им отнеме максимум 10 часа, ако времето е добро. Екипите в Катманду и горе в планината работим усилено. Мисля, че в крайна сметка ще имаме резултат. Проблемът е, че вали сняг, снежната покривка се увеличи с 20 см днес, така че в тези метеорологични условия екипът може и да не намери никакви следи.


;

В същото време тази сутрин жената на Боян Петров Радослава Ненова съобщи, че е взела решение върхът да не се изкачва, а шерпите да претърсят районите, където има шанс да бъде открит жив Боян. Радослава споделя:

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите. Знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни".

Емоционалният ѝ пост завършва с думите - "написахме история и тя заслужава да бъде запомнена - заради Боян!"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голямо българско хоро се изви пред Мемориала на Томас Джеферсън  във Вашингтон
Голямо българско хоро се изви пред Мемориала на Томас Джеферсън във Вашингтон
Плажът Болата излиза от резерват Калиакра, но остава защитена местност
Плажът "Болата" излиза от резерват "Калиакра", но остава защитена местност