От едно малко село в германската провинция Райнланд Пфалц - 300 предприемачи от Китай искат да покорят европейския пазар. За целта са преустроили бивша американска база и са я превърнали в "Световна фабрика". Става въпрос за най-голямата концентрация на китайски фирми на Стария континент. Търговията им процъфтява, а животът в региона се е променил. Повече разказва кореспондентът на БНТ в Германия Мария Стоянова.

Нарича се "Световна фабрика" и е най-големият бизнес център от Далечния изток. Не се намира във Франкфурт, Берлин или Мюнхен, а в Хопщетен-Вайерсбах, в центъра на нищото. 800 китайци са се настанали в селцето с общо 3500 жители. Всеки месец прииждат още.

Андреас Шолц, инциатор и директор на "Световната фабрика": В момента имаме две сгради. Третата се изгражда и тя е за още 100 инвеститори. След това планираме още три сгради, където да се настанят още 100 инвеститори. Идеята зад всичко това е да създадем условия за до 800 китайски, но и германски фирми.

На китайците от Хопщетен-Вайерсбах се гледа като спасение за един икономически изоставащ регион. Китайският бизнесмен Чижионг Пънг се премества от Гуандун със семейството си преди четири години.

Чижионг Пънг, предприемач: Дойдох в Германия, за да разработвам мобилни технологии заедно с партньорите, които намерих тук.

Местните хора приветстват инвестицията, която носи в касите на селцето корпоративен данък от 400 000 евро и увеличава населението. Кметът на съседния по-голям град обръща внимание върху необходимостта от запазване на атмосферата. Интеграцията обаче не е проблем, защото китайците учат немски, а децата им ходят в местните училища.