НОВИНИ

Китайски инвеститори превърнаха стара военна база в Германия във фабрика

От едно малко село в германската провинция Райнланд Пфалц - 300 предприемачи от Китай искат да покорят европейския пазар. За целта са преустроили бивша американска база и са я превърнали в "Световна фабрика". Става въпрос за най-голямата концентрация на китайски фирми на Стария континент. Търговията им процъфтява, а животът в региона се е променил. Повече разказва кореспондентът на БНТ в Германия Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:13, 11.06.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Нарича се "Световна фабрика" и е най-големият бизнес център от Далечния изток. Не се намира във Франкфурт, Берлин или Мюнхен, а в Хопщетен-Вайерсбах, в центъра на нищото. 800 китайци са се настанали в селцето с общо 3500 жители. Всеки месец прииждат още.

Андреас Шолц, инциатор и директор на "Световната фабрика": В момента имаме две сгради. Третата се изгражда и тя е за още 100 инвеститори. След това планираме още три сгради, където да се настанят още 100 инвеститори. Идеята зад всичко това е да създадем условия за до 800 китайски, но и германски фирми.
;

На китайците от Хопщетен-Вайерсбах се гледа като спасение за един икономически изоставащ регион. Китайският бизнесмен Чижионг Пънг се премества от Гуандун със семейството си преди четири години.

Чижионг Пънг, предприемач: Дойдох в Германия, за да разработвам мобилни технологии заедно с партньорите, които намерих тук.

Местните хора приветстват инвестицията, която носи в касите на селцето корпоративен данък от 400 000 евро и увеличава населението. Кметът на съседния по-голям град обръща внимание върху необходимостта от запазване на атмосферата. Интеграцията обаче не е проблем, защото китайците учат немски, а децата им ходят в местните училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама индианци правят тръстиков кораб край Белослав
Двама индианци правят тръстиков кораб край Белослав
Бойко Борисов видя подкрепа за действията на управляващите от президента Радев
Бойко Борисов видя подкрепа за действията на управляващите от президента Радев