В статия за гръцкия вестник Kathimerini по повод официалното му посещение в Атина, което ще приключи във вторник, китайският президент Си Дзинпин подчерта необходимостта от засилване на сътрудничеството между Атина и Пекин на всички нива.

„Наше задължение е да надградим настоящото си сътрудничество във всички сектори“, пише той в статията, като отбелязва, че съществуващите инвестиции трябва да бъдат разширени и посочвайки присъствието на “Коско” в пристанището на Пирея като „Главата на дракона“.

Си, който трябва да се срещне в понеделник с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и премиера Кириакос Мицотакис, добави, че Китай и Гърция трябва да вземат поуки от „дълбоката мъдрост на техните древни цивилизации“ и заедно да насърчават създаването на „нов тип международни отношения“ основан на уважение, справедливост и взаимоизгодно сътрудничество. "

Си също призова за по-задълбочено сътрудничество в контекста на инициативата „Един пояс, един път“ в Пекин - планът на Китай за „новия“ на коприната чрез железници, пристанища и други съоръжения, свързващи Източна Азия с Европа - подчертавайки благоприятното географско местоположение на Гърция и „особените й предимства“ в сектора на корабоплаването.

Той добави, че Китай е готов да засили вноса на качествени гръцки селскостопански продукти.

По време на посещението си в Атина Си има за цел да проучи нов план за двустранно сътрудничество, пише той, като отбелязва, че двете страни вече са започнали „взаимноизгодни“ проекти в сектора на търговията и инфраструктурата.

Миналата седмица в кулоарите на търговско изложение в Шанхай Си и Мицотакис обсъдиха гръцките селскостопански стоки и по-нататъшното сътрудничество в областта на енергетиката, транспорта, телекомуникациите, туризма и възможността Гърция да стане логистичен център.

По думите на китайския президент Пирея „се очертава като най-голямото пристанище в Средиземноморието“.