НОВИНИ

Китайският президент пристигна в Берлин преди срещата на Г-20

В навечерието на срещата на върха на Г-20 в петък, китайският президент Си Цзинпин пристигна на посещение в Германия. След разговори с президента Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел, той се отправи и към берлинската зоологическа градина, за да посети две новопристигнали панди.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:42, 05.07.2017
Чете се за: 00:45 мин.
По света

С военни почести, китайският президент беше посрещнат от германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер. Двамата разговаряха за кратко, след което се отправиха към двореца Белвю, за среща с канцлера Ангела Меркел. Тази година се навършват 45 години от установяването на дипломация между Берлин и Пекин. През миналата година, Китай се превърна и в най-големия икономически партньор на Германия. Си Цзинпин изрази задоволство от отношенията между двете държави.

Си Цзинпин, президент на Китай: Партньорството между Германия и Китай е от стратегическо значение за нас. Отношенията ни навлизат в нова фаза, благодарение на взаимните ни усилия. Бих казал, че достигат един своеобразен връх.
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Обмисляме да подпишем споразумение за инвестиции, което по-късно да доведе до икономическо споразумение с Китай. Планираме и съвместна дейност и в борбата с тероризма и кибератаките. Вярвам, че в тези области има какво да постигнем.
;

След официалната среща, двамата лидери се отправиха към берлинския зоопарк за официална церемония по представяне на две нови панди. Пандите пристигнаха в Берлин преди седмица и са подарък от китайската държава. Считани са за израз на желанието на Китай за засилване на сътрудничеството с Германия.

В петък и събота Си и Меркел ще участват в срещата на върха на Г-20, където се очаква да обсъдят редица теми с другите световни лидери, включително обща политика за борба с климатичните промени и световната търговия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова стая за майки откриха в центъра на Кюстендил
Нова стая за майки откриха в центъра на Кюстендил
Американската забрана за лаптопи отпада за две авиокомпании
Американската забрана за лаптопи отпада за две авиокомпании