НОВИНИ

Китайският президент призова за обединение с Тайван

Китайският президент Си Дзинпин призова за обединение с Тайван в речта си по повод 40-ата годишнина от "Обръщението към тайванските съотечественици", довело до подобряване на отношенията между острова и континенталната Китайска народна република. Той не изключи възможността за употреба на сила за постигане на обединение.

bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 02.01.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Китайският президент отново призова за мирно обединение с Тайван на принципа една държава - две системи. Никой не може да промени факта, че Тайван е част от Китай, каза Си Дзинпин в тържествена реч.

Си Дзинпин, президент на Китай: Китайците не воюват с китайци. Мирното обединение на Китай е от полза за нашите сънародници от другата страна на пролива и за целия китайски народ. Не обещаваме да се откажем от употребата на сила и си запазваме правото да използваме всички средства срещу външните сили, които възпрепятстват мирното обединение на Китай и подкрепят сепаратистки действия.
;

Тайван и Китай имат отделно управление от 1949 г., когато завършва гражданската война и комунистите вземат властта в континентален Китай. Островът има собствена администрация и собствен флаг, но досега не е обявявал официално независимост.

Пекин продължава да смята Тайван за своя провинция и призовава за обединение на териториите от двете страни на Тайванския пролив. Не се изключва употреба на сила, ако Тайпе обяви независимост, или в случай на външна намеса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима души загинаха след ж.п. катастрофа в Дания
Шестима души загинаха след ж.п. катастрофа в Дания
Пълнолетните хора с увреждания ще получават нов вид финансова подкрепа
Пълнолетните хора с увреждания ще получават нов вид финансова подкрепа