НОВИНИ

Китайският президент защити свободната търговия срещу протекционизма на Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин призова днес в Лима ръководителите на страните от АТИС да подкрепят предложеното от Китай регионално споразумение, за да запълнят празнината от евентуален отказ на Съединените щати от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
22:30, 19.11.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
китайският президент защити свободната търговия протекционизма тръмп

"Изграждането на Азиатско-тихоокеанска зона за свободна търговия (АТЗСТ) е жизненоважна стратегическа инициатива за просперитета на региона в дългосрочен план", каза китайският ръководител.

"Няма да затваряме вратата за външния свят, а ще я отворим още по-широко", допълни китайският президент.

Така Си Цзинпин отговори индиректно на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който обеща затягане на протекционизма, за да се защитят работните места в САЩ срещу евтината китайска или мексиканска конкуренция.

Магнатът на недвижимите имоти насочи особено остро кампанията си срещу ТТП, подписано през 2015 година между 12 страни от региона, подкрепяно от американския президент Барак Обама, който е в Лима на последното си официално посещение.

Това споразумение за свободна търговия не включва Китай и беше определено като "ужасно" от милиардера, който се противопостави твърдо на твърде малко вероятното му одобрение от Конгреса, където републиканците имат мнозинство.

В Лима китайският президент защити проекта за търговско споразумение между страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), изключващо САЩ.

По-късно днес Си ще се срещне за последен път с Обама като президент на САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп се срещна с бившия си съперник Мит Ромни
Доналд Тръмп се срещна с бившия си съперник Мит Ромни
Иран е оптимист за покачването на цените на петрола
Иран е оптимист за покачването на цените на петрола