НОВИНИ

Китайци искат да строят завод за влакове у нас

Китайски инвеститори спасяват БДЖ. Най-голямата компания за производство на влакове в света, китайската CRRC, има намерение да инвестира 500 млн. лв. в нашите железници. В момента текат преговори с китайците, обяви премиерът Огнян Герджиков. Ако те са успешни, Китай ще рефинансира 250 млн. лв. от дълговете на БДЖ. Герджиков, заедно с министри от кабинета и дипломати пътуваха с парен локомотив от София до Черепиш по случай 150 години от първата българска линия Русе-Варна.

Александър Марков
от Александър Марков
19:12, 02.03.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Премиерът, министрите и дипломати пътуваха през Искърското дефиле до Черепишкия манастир с един от малкото реставрирани парни локомотиви и царски вагони - "Корона експрес". "Короната" е произведена през 1938 г. в Германия, специално за Цар Борис III, който пътувал с влака из цяла Европа.

Пътуването донесе добрата новина, че китайската компания CRRC може да рефинансира част от дълговете на БДЖ в размер на 250 млн. лв. Другите пари ще даде на холдинга за закупуване на нови влакове, обяви транспортният министър Христо Алексиев.

Христо Алексиев, служебен министър на транспорта: "Те са склонни като схема, подобна на лизинг. Първоначално да финансират цялата инвестиция за нов подвижен състав и тя да бъде изплатена във времето, може в период на 10 години. И от друга страна, да успеем да погасим и рефинансираме и сегашните задължения на БДЖ, за да може наистина да гарантираме една стабилност в дългосрочен план".

Китайците имат намерение да изградят и завод за производство на локомотиви и влакове у нас.

Христо Алексиев, служебен министър на транспорта: "Да построят на база съществуващите мощности нови мощности за производство на подвижен състав, не само за нуждите на БДЖ, но и за нуждите на железниците в региона. Балканския полуостров".

Ако се разберем с китайците, БДЖ ще гарантира инвестицията им с годишния си капиталов трансфер от държавата, който традиционно е в размер на около 200 млн. лв. Премиерът Герджиков също подкрепя евентуално споразумение.

Огнян Герджиков, служебен министър-председател: "Аз съм готов, заявих, че съм готов да пътувам до Китай във връзка с този проект. Общо взето, съм решил в този кратък мандат да не ходя по света и у нас, тоест у нас може, в света - не. Но там бих искал да отида, защото действително имаме нужда от силни инвеститори".
;

Въпреки недостигът на локомотиви и проблемите с инфраструктурата, директорът на БДЖ Георги Друмев се похвали, че закъсненията на влакове намаляват в сравнение с последните месеци на 2016 г.

Георги Друмев, изпълнителен директор на БДЖ: "556 влака се движат по график, да кажем от начална гара за предния период, който Ви казах, бяха около 75, сега сме ги намалили с пъти, около 25".

Атракционни пътувания с парни локомотиви носят по около 500 000 лева годишен приход за БДЖ. Холдингът има още няколко такива реставрирани влака и планира да разшири тази дейност. Едно пътуване, подобно на днешното, излиза между 3 и 5 хиляди лева, като интересът към луксозните влакове от началото на 20 век става все по-голям.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова защити протестите на работниците от село Ветрен
Омбудсманът Мая Манолова защити протестите на работниците от село Ветрен
Отложиха делото за катастрофата край Лесидрен, при която загинаха 2 деца
Отложиха делото за катастрофата край Лесидрен, при която загинаха 2 деца