НОВИНИ

Климатичните аномалии може да убиват над 150 000 души годишно

Учени алармират - ако не се вземат мерки за ограничаване на ефектите от климатичните изменения, до 2100 година екстремното време може да бъде причина за смъртта на над 150 000 души годишно, само в Европа.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
09:33, 05.08.2017
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Популярно научно списание твърди, че горещите вълни ще са отговорни за 99% от смъртните случаи, като най-тежко ще бъде положението в южните части на Европа. Не по-малко притеснителни са данните на изследователския център към ЕК. Ако не бъде направено нищо за ограничаването на емисиите вредни газове и за намаляване на ефектите от екстремно горещото или студено време, ситуацията ще се влоши, обясняват експертите.

И ако между 1981 и 2010-та годишно от студ и жега са умирали около 3 000 души, то за периода 2071-2100-та броят им може да е 152 000, двама от всеки трима европейци ще бъде засегнат от природно бедствие.

И ако в началото на века жертвите на наводнения са били около 6 годишно, то в края на века прогнозата е, че те ще са най-малко 233. Проучването се базира на анализ на последствията от седемте най-опасни типа метеорологични явления - топлинни вълни, екстремни застудявания, горски пожари, суша, наводнения и бури - в 28-те страни от ЕС, както и в Швейцария, Норвегия и Исландия. Призивът на учените е във възможно най-кратки срокове да бъдат предприети мерки за справяне с климатичните изменения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетбол в ефира на БНТ днес - България приема Беларус
Баскетбол в ефира на БНТ днес - България приема Беларус
Бургас е домакин на Европейско първенство по ветроходство
Бургас е домакин на Европейско първенство по ветроходство