НОВИНИ

Климатикът може да причини треска при голяма разлика с температурите навън

Климатиците са практичен начин за охлаждане през летните горещини, но в същото време крият рискове за нашето здраве. Как да използваме правилно климатиците - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ беше специалистът по белодробни болести д-р София Ангелова.

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 22.07.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Трудно се издържа при високи температури и е нормално да имаме потребност от климатик, но е важно да го използваме правилно, категорична е д-р Ангелова.

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести: Човешкият организъм е балансирана система и той се мъчи да откликва на външните въздействия. Когато е висока температурата кръвоносните съдове започват да се разширяват, за да губят от топлината. При ниска температура те се свиват. При резки температурни разлики може да се получи климатична треска или преохлаждане.

Препоръката е разликата в температурите отвън и вътре да не бъде повече от 10 градуса. Климатикът е добре да се намира на по-голямо разстояние, за да се избегнат схващания.

Освен това, климатиците изсушават въздуха, което води до суха лигавица на дихателните пътища - благоприятна за бактериите среда, обясни д-р Ангелова. Във филтрите на климатиците се задържат алергени, вируси, бактерии, затова те трябва да бъдат антибактериални и редовно почиствани.

Вижте полезните съвети на д-р Ангелова във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 50 000 потребители в Ню Йорк останаха без ток
Близо 50 000 потребители в Ню Йорк останаха без ток
Радан Кънев: Урсула фон дер Лайен е недопустим и изцяло грешен компромис на ЕНП
Радан Кънев: Урсула фон дер Лайен е недопустим и изцяло грешен компромис на ЕНП