НОВИНИ

Климатологът доц. Рачев: Очакват ни "кучи студ" и много сняг в края на сeдмицата

Сняг, студ и има голяма вероятност студът в събота и неделя да бъде "кучи студ". Това каза първият гост за 2017 г. в студиото на "Денят започва" климатологът доц. Георги Рачев. По думите му, ще има 3 последователни ледени дни, като се очаква максималната температура да бъде около -5, а на някои места -7, -8 градуса, защото сутрин се очаква температурите да бъдат -15, -17 градуса.

bnt avatar logo
от БНТ
08:09, 03.01.2017
5745
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
доц. Георги Рачев - климатолог: На 24 януари м.г. в Кнежа беше измерена температура от -24 градуса, а на места и още по-ниски температури. Така, че въпреки глобалното затопляне, напълно нормално е да се отбелязват през януари такива ниски температури.

Според доц. Рачев, най-интензивни ще бъдат валежите на 5 срещу 6 януари. В тила на този средиземноморски циклон ще навлезе студен въздух от големите географски ширини, много свеж и много арктичен и при това температурите рязко ще се понижат. Очаква се силен сняг в съчетание със силен вятър и условия за навявания.

Валежите ще бъдат по-слаби в западната половина на страната. Изключително обилни обаче, те ще бъдат в районите между Хасково и Бургас, като говорим за 30-40, а на някои места и 50 см сняг. Прогнозите за София са 15-25 см сняг, но най-много се очаква в районите на Пловдив, Хасково, Стара Загора и Родопите, уточни доц. Георги Рачев. Цялата зима ще бъде малко по-студена от нормалното. Обилните снеговалежи обаче си имат и предимства - ски сезонът ще бъде добър, както и реколтата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забравена ножица беше извадена от корема на мъж след 18 години
Забравена ножица беше извадена от корема на мъж след 18 години
Прокуратурата ще изнесе подробности за повдигнатото обвинение срещу Трайков
Прокуратурата ще изнесе подробности за повдигнатото обвинение срещу Трайков