НОВИНИ

Климатолози: Следващата година вероятно ще е по-хладна

Земята вероятно ще си поеме дъх през 2017 г. от рекордните температури, подтикнали политиците миналата година да се договорят за борба срещу глобалното затопляне, предаде Ройтерс. Тазгодишният юли се оказа най-горещият месец, откакто е започнало събирането на данни през 19-и век. За това допринесоха парниковите газове и явлението Ел Ниньо в Тихия океан. Миналата седмица НАСА заяви, че има 99 процента шанс 2016 г. да е най-топлата, по-топла от 2015 г. и 2014 г.

bnt avatar logo
от БТА
19:44, 17.08.2016
Чете се за: 00:44 мин.
По света
климатолози следващата година вероятно хладна

Съвсем добре дошло ще е да няма нов годишен рекорд през 2017 г. Това се очаква заради отслабването на феномена Ел Ниньо, който затопля източната част на Тихия океан и се отразява на времето по целия свят. "Следващата година вероятно ще е по-прохладна от 2016" - каза климатологът Фил Джоунс от британския университет на Източна Англия. Той добави, че няма признаци за силно явление Ла Ниня, което да охлади планетата.

През 1998 г. силата на Ел Ниньо предизвика рекордно гореща година и тези температури бяха задминати чак през 2005 г. Заради тази пауза някои предположиха, че глобалното затопляне е спряло. "Ако 2017 г. е по-хладна, вероятно ще има климатични скептици, които ще се възползват от тази информация" - каза Жан-Ноел Тепо, ръководител на службата по промените в климата към Европейския център за средносрочни метеорологични прогнози.

"Дългосрочната тенденция е към затопляне, но има естествена променливост, със спадове и покачвания. Научната общност отново ще трябва да обяснява какво се случва" - каза Тепо пред Ройтерс. Тази седмица в Женева има среща на учени, които ще очертаят теми за доклад за постигането на целта глобалното затопляне да бъде ограничено до 1,5 градуса Целзий, както определиха световните лидери в Париж миналата година. Докладът трябва да бъде изготвен през 2018 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създадоха сайт за възлагане на задачи на непознати
Създадоха сайт за възлагане на задачи на непознати
60 души пострадаха при железопътна катастрофа във Франция
60 души пострадаха при железопътна катастрофа във Франция