Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина към Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив се нуждае от нова апаратура, която да подобри шансовете за възстановяване на деца с детска церебрална парализа. За осигуряването на високотехнологичните уреди медиците разчитат на благотворителната инициатива "Българската Коледа". В клиниката в Пловдив се извършва рехабилитация на деца от цяла Южна България.

Над двеста малки пациенти извършват рехабилитацията си в клиниката през цялата година. Децата са предимно с церебрална парализа, родови травми и мускулни дистрофии, и новите технологии могат да им осигурят безценна помощ.

Проф. д-р Елена Илиева - началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина, УМБАЛ „Свети Георги" - Пловдив: Нуждаем се от апаратура за виртуална реалност, при която се стимулира възстановяването на двигателните им функции, както и преодоляване на техния когнитивен дефицит, и също ще кандидатстваме за по-висок клас, по-високотехнологична апаратура за робот - асистирана рехабилитация на походката.

Клиниката използва роботизирани уреди, дарени от минали издания на „Българската Коледа". Те подпомагат възстановяването на походката и движението на ръцете. Родителите на децата са категорични, че резултатите от лечението са видими.

Шенай Сюлейман - град Хасково: При раждането имаше проблеми с ръката и сега вече почти не ни останаха никакви проблеми, но трябва още да продължим да си идваме на рехабилитация.
Иванка Джоглова - град Пловдив: След като от "Българската Коледа" първият апарат, който дариха - локомата, почнахме да използваме него. Имаме много добри показатели и много добре действа на детето.

Терапията на децата започва от самото им раждане и продължава с години.

Васка Радева - град Карлово: Нека хората да участват в кампанията, защото има много деца като нашите, които имат нужда от тези средства и не могат да си го позволят в домашни условия.
Проф. д-р Елена Илиева - началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина, УМБАЛ „Свети Георги"- Пловдив: Тази кампания доказа, че българското общество може да се обедини около такава социално значима кауза.

Целта на лекарите е да осигурят на децата рехабилитация на най-високо ниво, която ще им гарантира и пълноценен живот.

Вижте повече за кампанията Българската Коледа