НОВИНИ

Клисура отбелязва 141 години от Априлската епопея

Клисура отбелязва 141 години от Априлската епопея. Освен на легендарния герой Иван Танков-Боримечката, градът е родно място и на българката, която извършва нечувана до тогава жертва- хвърля в кладенеца и 4-те си деца, за да не попаднат в ръцете на башибозука.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 30.04.2017
5347
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

По думите на уредника на историческия музей в Клисура подвигът на 35 годишната Цана Козинарова може да се нарече синоним на българското достойнство. По време на въстанието тя не е имала възможност да избяга и е взела най-трудното решение за една майка

Христина Калчева - уредник на Исторически музей в Клисура
Защото нейния дом се намира много близо до старата църква, а черковната махала е първата опожарена махала в Клисура и в тези трудни минути тя взема изключително тежко решение заедно с децата се хвърля в този кладенец, отнема живота който е дарила но спасява своята чест, спасява честта на всички българи

За съжаление за Цана Козинарова няма никакви сведения. Няма запазени нейни снимки, предмети и вещи. Единствено родната й къща е превърната в музей. Там се съхранява само портрета на съпруга й, който е бил въстаник по време на сражението.

Христина Калчева- уредник на Исторически музей в Клисура
Няма защото знаете че градът е ограбен до такава степен е че са взети и керемидите от покривите и пироните от вратите и прозорците затова в Клисура няма такава богата етнография и експозиция както в другите места.

От Историческия музей и кмета на Клисура се обмисля идея подвигът на великата българка да бъде увековечен като я превърнат в емблема на града.Все още обаче не е ясно как, поради малкото сведения, които имат за нея. Ден преди възстановката на моменти от Априлското въстание в своя дом ни посрещна най-възрастния участник, който е на 77 години и изпълнява ролята на Нейчо Калъчев.

Ненчо Кръшков
Той е човек на делата с точния си мерник, с пушката много поганци е очистил и с Никола Караджов се срещат на сцената там, прегръщат се и той му поръчва и той си изпълнява задачата като убива байрактаря.

За пресъздаване на образа на Калъчев, Ненчо е облечен с автентична униформа, за която казва, че е една от най-ценните за него. Затова иска да я завещае на внука си, който вече за втори път ще участва в тази възстановка. Според Ненчо във възстановките трябва да участват повече деца, защото проявяват желание и знаят много тематични стихотворения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново българско кино в ефира на БНТ
Ново българско кино в ефира на БНТ
Британските консерватори губят преднината си
Британските консерватори губят преднината си