Клон падна и удари жена на една от централните русенски улици. При инцидента беше затисната и паркирана на платното кола. Според хората от района, много от дърветата по улица „Борисова” са прогнили и опасни. От Общината казаха, че се проверяват дърветата в целия град. Гражданите също могат да подават сигнали.

Русе

На пръв поглед кестенът изглежда здрав, но вече за втори път му се чупят клони и падат на улицата. Предния път пострадала само сградата, но този път е ранена пешеходка.

Георги Станчев: Удари една жена – леко. Тя отказа медицинска помощ. Имаше една кола, затисната. Тя беше спряла тука тъй да си вземе сандвичи. Те избягаха, щото бяха в нарушение.

Клонът е смачкал и телефонна кабинка.

Георги Станчев: До там стигна клона. Той беше огромен. Ей такъв клон.

Хората са притеснени, че дървото е прогнило и при следващия по-силен вятър последствията може да са фатални.

Росица Дончева: Този клон, който е към улицата, е почти паднал. Ще скъса и жици, и всичко.

Според друг свидетел на инцидента в града има много опасни дървета:

Да се подменят тези дървета, всичките. Не само на главната улица, навсякъде. С такива 100-годишни дървета са пълни. Да ги подменят с други дръвчета по-млади.

От Община Русе увериха, че всяка пролет и есен се прави оглед. Миналата година са премахнати 216 опасни дървета и са засадени нови 389.

Наталия Кръстева – зам.-кмет на Община Русе: Дървета се премахват, когато ландшафтните архитекти преценяват, че в самата структура има прогниване, става опасно.

В момента се изсичат изсъхналите дървета по бул. „Цар Освободител”, след което ще бъдат засадени нови видове.