НОВИНИ

Клоуните не са това, което бяха

Полицията в Швеция издирва мъж с маска на клуон, ранил с нож 19 годишен младеж. Тийнейджърът е без опасност за живота. За последната половин година обаче това е поредният случай, при който мними клоуни плашат или нараняват хора. Каква е причината за зловещата мания и какво я вдъхновява - разказва Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:38, 15.10.2016
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Всичко започва през август, в Южна Каролина. Полицията в щата започва да получава сигнали за клоуни, които нападат хора. Червените носове и зловещо гримираните лица са засичани на най-различни места - край пътища, обществени перални, складове, обикновено рано сутрин или на смрачаване. В началото те само наблюдават, постепенно обаче стават по-смели. Започват да плашат хората или да примамват деца с лакомства на безлюдни места.

Северна Карлина, Джорджия, Уисконсин, Алабама, Кентъки - са следващите щати, в които има съобщения за зловещи "шеги", извършени от маскирани нападатели. Това се случва и в Роузвил, щата Мичиган. Там полицията реагира светкавично и арестува две млади жени, които облечени като клоуни, преследвали 14-годишно момче.

Джеймс Берлин, началник на полицията в Роузвил: "За извършителите това е шега и те мислят, че е смешно, но не е. Това ужасява хората!"
;

Мнимите клоуни стават все по-нагли и окупират социалните мрежи, чрез различни профили отправят заплахи за нападения.

Стотици арести, затваряне на училища и призив хората да избягват безлюдни места и по възможност да се не се движат сами - така реагира полицията. А хипотезите за причините за страховитите нападения се множат. Мнозина предполагат, че "клоуните" са вдъхновени от романа на Стивън Кинг "То", който разказва за същество, облечено като клоун. То тероризира жителите на измисленото градче Дери, в щата Мейн. За тази теория дори има доказателство - постепенно нападенията се изместват именно към мястото, на което би трябвало да се намира измисленото от Кинг селище.

Други пък предполагат, че може би става дума за някаква рекламна кампания. Зловещата мания прескочи океана. Атаки от хора, с нарисувани лица и ярки дрехи, са регистрирани в Европа, Австралия и Нова Зеландия. За щастие никой не е сериозно физически пострадал при нападенията, но психолози предупреждават, че стресът и силният уплах имат много сериозни и по-дълготрайни последствия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп - най-големият подарък на Хилари?
Доналд Тръмп - най-големият подарък на Хилари?
Американски политолог: Хилари ще спечели
Американски политолог: Хилари ще спечели