От днес предаването “История.BG” започва излъчването на месечно състезание за най-запалените по история ученици от горните класове. Какво да очакваме от новото състезание на тема история по Българската национална телевизия в Сутрешния блок на БНТ разказват продуцентът на предаването Ани Яковлева и водещият Драго Драганов.

Ани Яковлева, продуцент: Успоредно с тези в студиото, а там са най-често пребивавалите ученици, които са били публика на История.бг, това са шест години, време беше да си сменят местата и вместо професорите и историците, които разказват за история, да пробваме те какво са научили тези шест години, разбира се, не само в нашето предаване, а и от училище и като на състезание зрителя стои вкъщи, слуша въпроси и се пробва.

Предизвикателство е и за участници, и за зрители новият формат, обясни водещият Драго Драганов. Състезанието е различно от всички познати формати, които се излъчват и по БНТ като играта "Стани богат", например, защото то не дава на участниците предварително отговорите на въпросите и те не могат да "научкат", коментира той.

Това не е състезание за кръстословична култура, а за сериозни задълбочени познания.