НОВИНИ

Ключов момент за Освобождението - телефонен разговор на Александър II в Пордим

Един от най-епичните моменти в Руско-турската освободителна война е превземането на Плевен. Любопитен епизод от тези исторически събития е пристигането на руския император Александър Втори, който решава лично да ръководи кампанията, от чийто изход зависи цялата война. Нещо повече, той разполага щаб-квартирата си само на 20 км от фронтовата линия. Много малко хора знят, че именно руският император е провел първия телефонен разговор в България, през зимата на 1877 г., с щаб-квартирата на румънските войски.

Николай Минков
от Николай Минков
20:12, 02.03.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

11-ти декември 1877 г., щаб - квартирата на руския император Александър Втори в Пордим. Ден по-рано Плевен е превзет. Пътят към София е открит. Цената - 30 000 загинали руски, румънски и финландски войни. В памет на историческата победа личният ескорт на императора решава да му направи неочакван подарък.

141 години по-късно къщата на Иван Стойков - Троянченина все още пази спомена за хората и техните решения, които завинаги променят историята на Европа - главнокoмандващият Дунавската руска армия княз Николай Николаевич, румънският княз Карол, граф Игнатиев, генералите Обручев, Милютин, Тотлебен и Гурко.

Бойка Паисиева - Военно-исторически музей в Пордим: На военен съвет са се взели важни решения за изхода от войната. Ген. Гурко е защитил своят план за зимното преминаване на войските през Балкана. Най-важното събитие, което се случило тук по време на военния съвет е създаването и одобряването на проекта за Санстефанския мирен договор, на който е присъствал и императора Александър Втори.

Непоказвани досега копия на Санстефанския мирен договор и на Константинополския мирен договор бяха дарени само преди седмица на Плевенския военно-исторически музей от княз Никита Лобанов Ростовски, родственик на княз Алексей Лобанов, дипломатът, подписал Константинополския договор на 8 февруари 1879 г.

На 3 март първи зрителите на БНТ ще имат възможност да видят тези исторически документи, след като от Регионалиня военно-исторически музей се съгласиха да отворят хранилищата си за зрителите на "По света и у нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НФСБ поиска Румен Радев да се извини за разговора на английски със Столтенберг
НФСБ поиска Румен Радев да се извини за разговора на английски със Столтенберг
Специална организация за тържествата на Шипка по повод 3 март
Специална организация за тържествата на Шипка по повод 3 март