НОВИНИ

Ключов вот за парламент в Швеция

Гражданите на Швеция днес гласуват на парламентарни избори, очертаващи се като най-важните от десетилетия. Очаква се крайнодясната и антиимигрантска партия Шведски демократи да спечели 20% от гласовете и да стане втора политическа сила.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:24, 09.09.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Премиерът Стефан Льовен нарече формацията расистка, след като пусна бюлетината си в Стокхолм. Нито неговата Социалдемократическа партия, нито дясноцентристката Умерена партия имат шанс да спечелят мнозинство, а това значи, че съставянето на правителство ще е сложен процес.

По-рано местни медии съобщиха, че гласоподаватели и журналисти са били тормозени край няколко избирателни секции от членове на неонацистко движение, включително кандидати в днешните парламентарни избори.

;

Според в. "Свенска дагбладет" членове на Северното движение за съпротива са влезли в избирателни секции и се опитали да направят снимки на гласоподавателите, бюлетините и журналистите. Вестникът информира и за евентуални изборни нарушения, свързани с крайнодясната партия Алтернатива за Швеция.

Шведският таблоид "Експресен" публикува интервю с представители на крайнодясната партия Шведски демократи, които твърдят, че са били заплашвани от двама млади мъже, които ги нарекли "проклети расисти".

Основната тема по време на кампанията беше политиката на страната спрямо мигрантите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пробите за африканска чума по свинете около Тутраканци са отрицателни
Пробите за африканска чума по свинете около Тутраканци са отрицателни
Вучич при сърбите в Косово: Без повече войни, но и без колебание за защита
Вучич при сърбите в Косово: Без повече войни, но и без колебание за защита