НОВИНИ

Ключова реч на Тереза Мей пред британския парламент

Настъпва ли решителен момент за Брекзит? Днес британският премиер Тереза Мей ще говори пред парламента за напредъка в процеса по развода между Лондон и Брюксел. A слуховете за министерски оставки - ако Мей не се съгласи вариантът "без сделка" да отпадне, се засилват.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:26, 26.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Късно снощи стана ясно, че и Лейбъристката партия ще подкрепи организирането на втори референдум за членството на Великобритания в ЕС. Очаква се днес решението да бъде обявено от лидера на партията - Джеръми Корбин. Идеята за ново допитване има множество привърженици. Според скорошно проучване, при евентуален втори референдум, британците ще гласуват "за" оставане в Европейския съюз.

Oще преди дни се появи информация, че част от кабинета на Тереза Мей е готов да се оттегли, ако тя не се съгласи да изключи варианта Великобритания да напусне ЕС без сделка. На тайна среща част от членовете на правителството са решили, че ако до 13 март не бъде постигнато споразумение за Брекзит, действието на член 50-и трябва да бъде удължено. Това значи фактическото напускане на Лондон, планирано за 29 март, да бъде отложено.

От Даунинг Стрийт 10 заявиха, че се очаква "много трудно решение" за привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. От Брюксел заявиха, че каквото и да се случи, ще проявят необходимото разбиране.

Междувременно Великобритания обяви, че смята да забрани всички крила на организацията "Хизбула" заради дестабилизиращото ѝ влияние в Близкия изток и да я определи като терористична. През 2008 година Лондон вече постави извън закона военното крило на организацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ким Чен-ун пристигна във Виетнам за срещата с Тръмп
Ким Чен-ун пристигна във Виетнам за срещата с Тръмп
Исторически ход: С огромно мнозинство приеха нова Конституция в Куба
Исторически ход: С огромно мнозинство приеха нова Конституция в Куба