НОВИНИ

Ключови министри напускат Трюдо заради скандал с прикриване на подкупи

Сериозни проблеми за канадския премиер Джъстин Трюдо. Бюджетният министър напусна кабинета. Оставката е пореден удар за премиера на фона на набиращ сила политически скандал за прикриване на подкупи на високо ниво.

bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 05.03.2019
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Причината за напускането на бюджетния министър Джейн Филпот е загуба на доверие в канадското правителство, включително и в министър-председателя. Според нея, кабинетът не е отговорил, нито се е защитил адекватно срещу обвиненията в корупция и прекормерно използване на власт.

Джъстин Трюдо - министър-председател на Канада: Макар и да съм разочарован, разбирам напълно решението на Джейн да се оттегли. Благодарен съм за работата й през годините.

Опозицията вече поиска оставката на Трюдо, както и започване на федерално разследване. Причината са показанията на бившия министър на правосъдието и главен прокурор Джоди Уилсън-Реймбоулд. Тя обяви пред комисия, че е била притискана и заплашвана от 11 високопоставени членове на кабинета.

Джоди Уилсън-Реймбоулд - бивш министър на правосъдието: В продължение на близо четири месеца върху мен имаше политически натиск, с цел стигне до извънсъдебно споразумение с Ес Ен Се-Лавален.

Компанията е обвинена, че е платила подкупи в размер на 48 милиона канадски долара, за да си осигури договори в Либия по време на режима на Муамар Кадафи.

Според показанията на Уилсън-Рейнбоулд, канадският премиер е поискал от нея "да помогне" със случая, а хора от неговото обкръжние са й отправяли "скрити заплахи" във връзка с обвиненията срещу Ес Ен Се Лавален.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сънчо става на 59 години
Сънчо става на 59 години
В Швейцария пускат банкнота от 1000 франка
В Швейцария пускат банкнота от 1000 франка