Парламентарната комисия за борба със сивата икономика и контрабандата ще разгледа днес на закрито заседание предложението на кабинета влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход да бъде отложено с шест месеца.

То трябваше да стане факт в края на януари, но масирани протести на малките търговци на горива доведе до отлагането му.

Тогава българските „жълти жилетки" обявиха, че законът е лобистки, гласуван в полза на големите вериги и цели унищожаването на по-малките търговци. Кабинетът реши да се съобрази с техните искания. Реакцията на Българската петролна и газова асоциация не закъсня. Тя заяви, че решението на правителството означава подкрепа за сивата икономика в сектора и в знак на несъгласие с него, напусна Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Малко преди заседанието на депутатите, Българската стопанска камара организира работна среща по темата. В нея ще участват членуващите в БСК браншови организации, включително и Българската петролна и газова асоциация. Целта на срещата е изясняване на спорните въпроси по казуса и преодоляване на противоречията по отношение отлагането на закона.